Speenvarken uit de Oven met Appelsaus

  • Europees, Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Speenvarken uit de Oven met Appelsaus

    Speenvarken uit de Oven met Appelsaus

    Speenvarken uit de Oven met Appelsaus

Een heel speenvarken is al een feest op zich. De appelsaus maakt het helemaal af.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
1 Speenvarken van ca. 5-7 kg
Olijfolie
Fijn zeezout
Verse rozemarijn takjes
Voor de appelsaus
100 gram boter
12 Granny Smith appels in plakjes
110 gram basterdsuiker
½ theelepel kaneel gemalen
½ theelepel kruidnagel gemalen
60 ml Cinzano bianco of Vermouth
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 262,32 kcal
Koolhydraten 34,53 g
Eiwitten 0,72 g
Vetten 11,90 g
Benodigdheden
Oven, steelpan, aluminiumfolie, kernthermometer

Bereidingswijze

1) Laat het speenvarken op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 110 graden Celsius.
2) Wrijf het speenvarken in met de olijfolie en het zout. Laat sit circa 15 minuten op kamertemperatuur staan.
3) Plaats het Speenvarken in de oven en verwarm gedurende 30 minuten op 110 graden Celsius. Verhoog daarna de temperatuur tot 150 graden Celsius. Verwarm het speenvarken gedurende 1,5 uur en zet de temperatuur daarna terug tot 110 graden. Laat nu doorgaren tot een kerntemperatuurd (in de bil) van 65 graden.
4) Maak ondertussen de appelsaus. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg daarna de appel toe. Breng dit zachtjes aan de kook en verhit al roerend gedurende 10 minuten.
5) Roer kaneel, kruidnagel en de Cinzano door het mengsel en kook gedurende 1 minuut op hoog vuur goed door. Zet het vuur laag en laat circa 20 minuten zachtjes doorkoken tot de appel helemaal zacht is. Gooi de saus over in een juskom of schaal en zet afgedekt weg.
6) Als het speenvarken de goede temperatuur heeft haalt u deze uit de oven. Zet de oven op 220 graden Celsius.
7) Wrijf het speenvarken goed schoon en zet terug in de oven tot het zwoerd lekker knapperig is. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Haal het varken uit de oven en snij deze in grote stukken en leg deze op een grote schaal. Garneer met de takjes rozemarijn.
8) Serveer met de appelsaus.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

beefensteak avatar
beefensteak

Doorsturen

Home Recepten