1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Slavink

Slavink

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 11-11-2013

Ingrediënten 4 personen


600 gram (doorregen) schouder (of vers gedraaid varkensgehakt)
12 plakjes gezouten en gerookt buikspek, langwerpig
peper en zout, versgemalen
boter

optioneel: 2,5 dl bouillon



Slavink

bakken in boter

bakken in boter
Slavink

maak er worstjes van

maak er worstjes van
Slavink

leg spek kruiselings op werkvlak

leg spek kruiselings op werkvlak
Slavink
Slavink
Slavink
Slavink
Slavink
Slavink
Slavink

stoof het vlees in bouillon

stoof het vlees in bouillon
Slavink

lekker met rijst en sperziebonen gekruid met boter, zout, peper en nootmuskaat

lekker met rijst en sperziebonen gekruid met boter, zout, peper en nootmuskaat

Maak indruk op je gasten.En maak je eigen supersappige homemade slavink. Deze zijn gegarandeerd lekkerder dan de kant-en-klaar-vinkjes uit de supermarkt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

kies je vlees
1. Koop bij een goede slager vlees voor het gehakt (bijvoorbeeld doorregen schouder, niet te mager) Je kunt `m ook vragen naar varkensgehakt al je zelf geen zin of tijd hebt om te malen. Reken op 75 gram per slavink. Neem als je zelf je gehakt maalt de fijne plaat (3 of 4), maar grover kan ook. Zorg ervoor dat het vlees goed koud blijft. In plaats van gerookt buikspek (ontbijtspek) kun je ook pancetta nemen (iets meer gekruid).

2. kruiden
Meng peper en zout door het gehakt. Let op: niet te veel zout, spek is ook al zout.

3. vouwen
Leg drie spekreepjes in een kruis (zie foto 1) Leg op kruispunt een rolletje van het gekruide gehakt. Omwikkel eerst de twee lange zijden van het gehaktrolletje met de tegenover elkaar liggende helften van twee spekreepjes. Rol het overgebleven ontbijtspek om het gehakt heen.

4. bakken
Verhit boter in de pan op middelhoog vuur tot het schuim begint weg te trekken. Bak het vlees rustig rondom bruin. Voeg een kopje heet water (of bouillon) toe en laat de slavinken in circa 20 tot 25 minuten langzaam gaar sudderen op laag vuur. Voeg voor een krokanter resultaat geen water toe, maar bak het vlees op middelhoog vuur 10 tot 15 minuten in boter (pas op voor uitdroging).

5. rusten
Leg het vlees op een bord of een bak met uitlekrooster en bedek het losjes met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten. Een slavink kan niet zonder vette jus. Schenk wat heet water bij de vetstof in de koekenpan, schraap de aanbaksels van de bodem en laat even inkoken. Af en toe roeren en de jus is klaar.

6. serveren
Serveer het vlees op een warme schaal met de jus apart erbij.

Bron

Het PERFECTE VARKEN Marcus Polman



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top