Artisjokken op zijn Romeins (Carciofi alla romana)

  • Italiaans,
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 05-11-2013
  • Artisjokken op zijn Romeins (Carciofi alla romana)

    Artisjokken op zijn Romeins (Carciofi alla romana)

    Artisjokken op zijn Romeins (Carciofi alla romana)

Artisjokken worden in Midden- en Zuid-Italië veel gegeten, vooral in de koudere maanden (november-april). Ze zijn een zeer welkom bestanddeel in de traditionele Joodse keuken van Rome. In het oude centrum van de stad kan men nog tavernen vinden waar de "Carciofo alla Giudia" wordt geserveerd. Een tafel bespreken is wel aan te raden: deze pittoreske restaurants in het stadsdeel dat nog steeds "Il ghetto" wordt genoemd zijn doorgaans zeer klein en razend populair.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
8 artisjokken
1 citroen
50 g paneermeel
2 el. verse munt
2 el. verse peterselie
1 tn. knoflook
200 ml olijfolie
zout
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Zoek mooie kleine artisjokken uit met een diameter van niet meer dan 8-10 cm.

Bereidingswijze

Stap 2:
Snij de punt eraf,
Stap 3:
verwijder de stugge, lelijke bladeren. Snij de steel op 4 cm af en schil deze met een dunschiller. Druk de bladeren vanuit het midden uit elkaar en verwijder het hart van de artisjok (dat eruit ziet als haren), eventueel met behulp van een lepeltje. Leg, zodra u er een afhebt, de artisjok direct in een bak met water en citroensap (sap van 1 citroen op 2 liter is voldoende) om oxidatie tegen te gaan (artisjokken bevatten veel ijzer en hebben de neiging snel zwart uit te slaan). Laat ook de laatste artisjok een paar minuten bijkomen in het zure water en hak ondertussen de kruiden en de knoflook fijn. Voeg paneermeel en een scheutje olie toe en vermeng het geheel goed.
Stap 4
Vul de artisjokken met het kruidenmengsel. Strooi wat zout over de buitenkant van de artisjokken.
Stap 5
Doe de rest van de olie in een pan en zet, op matig tot hoog vuur, de artisjokken op de kop in de pan. Braad ze ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan water toe tot de knoppen van de artisjokken half onder water staan. Sluit af met een deksel en stoof op zacht tot matig vuur. Na 30 minuten zijn de artisjokken gaar. Dit kunt u controleren door er met een vork in te prikken.

Bron

http://www.meerdanvlees.nl/index.php?target=pages&page_id=carciofi_alla_romana

Serveertip

Serveer de artisjokken warm of koud met het sap dat overgebleven is in de pan.
Wijntip:
Door de enorme hoeveelheid ijzer in deze groente is er geen rode wijn die hier tegenaan kan. Een witte dus. Een Italiaanse is wel op zijn plaats, en dan het liefst van gemiddelde body, misschien wel uit Lazio. Een mooie Cerveteri, een Capena, een Frascati.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten