1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Nasi kuning (koening)

Nasi kuning (koening)

Door: Mealsandmore

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 04-11-2013

Ingrediënten 6 personen


500 gr pandanrijst (kleefrijst)
100/150 gr santen
2¬Ĺ theel. koenjit
1 stengel sereh
5-6 djeroek poeroetblaadjes
1 theel. zout


Nasi kuning (koening)
Nasi kuning (koening)

Een waar feestgerecht dat voornamelijk op huwelijks- of verjaardagen wordt gegeten. Het was en is "nog steeds" een traditie om bij feestelijke gelegenheden nasi kuning of nasi gurih aan te bieden.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Was de rijst goed.
Los de santen op in ca 6 dl water (de hoeveelheid water, die 2 cm boven de rijst staat bij het koken), voeg hieraan de koenjit, de sereh stengel, djeroek poeroetblaadjes en zout toe.
Kook de rijst in de santenoplossing en stoom hem gaar in de rijststoompan.
Serveer bij de nasi kuning: reepjes omelet, sambal goreng tempā gebakken teri (kleine gedroogde visjes), sambal boeboek, fijngesneden lombok, schijfjes komkommer, gebakken uitjes of fruitjes.
Om het geheel een feestelijk tintje te geven: stamp in een Chinese soepkom wat nasi kuning vast tot aan de rand en draai de kom om, op een bord.

· Strooi op de bovenkant wat sambal boeboek, gesneden lombok en gebakken uitjes.
· Leg eromheen de sambal goreng tempé, de teri, reepjes omelet en schijfjes komkommer.
· Teri koopt u bij de Indonesische toko, evenals de sambal boeboek.
· Verwijder voor het serveren de in de nasi kuning meegekookte kruiden.
· Serveer nasi kuning altijd zonder sajoer.

Bron

Roysrecepten



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Mealsandmore
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top