Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 01-11-2013
  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

  • Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

    Elmali kurabiye ( Appelkoekje )

Elmali Kurabiye, letterlijk vertaald: appel koekje, is een zoete deegwaar met een appel- en walnotenvulling.
Dit gerecht kan prima als nagerecht dienen, tevens wordt het ook als snack bij een kopje thee geserveerd.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Ingrediënten voor het deeg:
250 gram roomboter
50 ml olijfolie
50 gram kristalsuiker
2 eetlepels yoghurt
1 ei
800 gram bloem
2 theelepels rasp van een citroenschil
15 gram bakpoeder

Ingrediënten voor de appelvulling:
3 (zoete) appels
200 gram walnoten
1 theelepel kaneel
70 gram kristalsuiker

Ter decoratie van de Elmali Kurabiye:
poedersuiker
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Bereiding van het deeg:
Plaats de bloem in een kom. Maak er een kuiltje in.
Plaats de overige ingrediënten in het kuiltje.
Zorg er wel voor dat de roomboter op kamertemperatuur is (dit is belangrijk!):

Kneed nu het geheel gedurende enkele minuten totdat het deeg
niet meer aan je vingers blijft plakken.
Als het goed is, zal het deeg nu lichtgeel van kleur moeten zijn.
Bereiding van de appelvulling:
Ontdoe de appels van hun schil en rasp de appels vervolgens:

Plaats de appelrasp en suiker in een pan en zet de pan op het vuur.
Snijd de walnoten in kleinere stukjes:

Als de appelrasp zacht begint te worden, voeg je de walnoten en kaneel toe:

Na vervolgens 5 minuten goed roeren haal je de pan van het vuur

Bereidingswijze

Afwerking van Elmali Kurabiye:
Verdeel het deeg in ongeveer 5 gelijke bollen.
Neem een bol, strooi wat bloem over het aanrecht en kneed het deeg nog een beetje.

Tip: als het deeg (vooral bij de randen) uit elkaar brokkelt,
dien je nog wat extra meel en yoghurt toe te voegen aan het deeg zodat het beter blijft plakken.

Rol het deeg uit tot één grote vel. Druk de randen enigszins aan met de vingers, bij de randen willen nog wel eens barsten ontstaan.
Snijd het deegvel vervolgens in 8 gelijke stukken:

Neem een halve eetlepel van de appelvulling en leg dit tegen de buitenzijde van het deeg:

Begin vervolgens vanaf de rand (dus de brede kant waar de appelvulling op ligt)
naar binnen (naar de punt) toe te rollen:

Herhaal de bovenstaande stappen voor de overige 4 bolletjes deeg.
Leg de rollen op een ovenplaat en doe deze in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Deze `koekjes` zijn klaar wanneer de bovenkant bruin kleurt (dit zal ongeveer 15 tot 25 minuten in beslag nemen):

Bron

Met dank aan Hülya (TurkseKok) foto`s van Turkse kok.

Serveertip

Strooi een ruime hoeveelheid poedersuiker over de koekjes ter decoratie:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten