2 serehstengels ( citroengras )
5 eetl. Olie
1 kilo kipkarbonades of drumsticks
1 potje sambal oelek ( 200 gr )
150 gr suiker
2 blikken kokosmelk ( a 400 gr )
zout
2 theel. Koenjit
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
400 gr pandanrijst
Mes , snijplank , braadpan , bord en nog een pan.
HEERLIJKE geurige rijst met een vurig kipgerecht , waarin de pikante sambal geraffineerd wordt getemperd door suiker , kokosmelk en citroengras.
Tip : gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
Dit is een absoluut lievelingsgerecht van mijn Indonesische moeder en van mij en mijn gezin !!
Serehstengels schoonmaken en halveren.
In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken. Op bord scheppen. In bakvet sambal met 1 serehstengels ca. 2 minuutjes zachtjes fruiten. Suiker erdoor roeren en laten smelten. Inhoud van 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren. Blijven roeren tot mooie saus ontstaat.
Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen. Kip onafgedekt in ca. 40 min zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden.
In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water , koenjit , andere serehstengel , laurierblaadjes , kruidnagels en zout aan de kook brengen , goed roeren. Rijst erdoor roeren en in ca. 15 min zachtjes gaar koken.
Afgedekt nog ca. 10 min laten staan.
Rijst op 4 borden scheppen. Tjotjo ajam ernaast scheppen.
Serveren met seroendeng , zoetzure komkommer en omeletreepjes.
Allerhande 5 - 2002