Hazelnootschuimtaart

  • Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 22-10-2013
  • Hazelnootschuimtaart

    Hazelnootschuimtaart

    Hazelnootschuimtaart

Hazelnootschuimtaart van Goddelijke Huisvrouw

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Voor het hazelnootschuim
- 75 gram (ongebrande) hazelnoten
- 4 eiwitten (150 gram)
- 150 gezeefde poedersuiker
- 125 gram fijne kristalsuiker
- snufje zout
- 2 eetlepels maïzena

Voor de botercrème
- 1 eetlepel espressopoeder
- 1 eetlepel kokend water
- 300 gram echt zachte boter
- 350 gram poedersuiker, gezeefd
- 75 gram geroosterde hazelnoten in kleine stukjes gehakt
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Begin met je hazelnoten. Het maakt niet uit of je hazelnoten met een velletje gebruikt of niet. Ik kocht ze ongebrand met velletje bij de natuurwinkel. Als je ongebrande hazelnoten gebruikt, is het lekker ze nog even in de oven te roosteren. Leg ze 5 minuten in een oven van 180 graden. Laat afkoelen. Maal 75 gram tot grof poeder in een keukenmachine of staafmixer met bakje. Hak de andere 75 gram met een groot mes in kleine stukjes.

Meng de fijne kristalsuiker met de poedersuiker en het zout. Meng de gemalen hazelnoten met de maïzena.

Maak het schuim. Hiervoor moet je eiwitten tot stijve pieken kloppen. Ik blijf de timing lastig vinden: hoe lang klop je door? Het belangrijkst is dat je met brandschoon materiaal werkt (ontvet met azijn of citroensap en afgeveegd met keukenrol). Laat de eiwitten voor je begint even op temperatuur komen als ze uit de koelkast komen. Ik heb Delia Smith`s How tot Cook erop nageslagen hoe je nou het beste eiwitten stijf klopt. Hier komt-ie: klop de eiwitten eerst op lage snelheid tot er overal bellen ontstaan. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Voeg in een langzame stroom de suiker toe. Zet de klopper daarna een minuut op de middelste stand en ten slotte op de hoogste stand. Blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan. Als je je garde uit de kom haalt moet er een mooie hoge piek blijven staan. Je moet soms langer kloppen dan je denkt (5 tot 10 minuten).

Als je stijve pieken hebt en de suiker is mooi opgelost, roer je met een handgarde de gemalen hazelnoten door de eiwitten tot alles egaal gemengd is, maar overwerk het niet. Dan kun je je merengue op twee manieren verwerken. Je kunt het egaal uitstrijken op een met bakpapier beklede bakplaat. Je krijgt dan een grote plak schuim die je daarna op maat kunt snijden. Op die manier krijg je een rechthoekige schnittvormige taart met drie lagen. Je kunt ook het schuim overdoen in twee sandwichtins van ongeveer 20 cm doorsnede (bodem bekleed met bakpapier) voor een ronde taart met twee lagen. Bak het schuim vijf kwartier tot anderhalf uur op 130 graden. Het schuim moet licht gekleurd zijn en droog aanvoelen. De mijne bleek nog te vloeibaar van binnen, dus heb ik hem een kwartiertje langer gegeven. Haal je schuim uit de oven. Bij een rechthoekige plak keer je het schuim om op een rooster, trek het bakpapier eraf en laat je het helemaal afkoelen. Bij ronde vormen keer je de vorm om, trek je het papier eraf en laat afkoelen op een rooster. Als je een rechthoekige plak hebt, snijd je de afgekoelde plak schuim met een scherp broodmes in drie langwerpige plakken. Dit is best lastig, omdat het wel de neiging heeft om te barsten. Probeer het zo netjes mogelijk te doen, losse stukjes kun je straks met botercrème vastplakken, daar zie je dan niets meer van.

Voor de botercrème los je de espressopoeder op in het kokende water. Je kunt ook botercrème zonder koffie maken, bijvoorbeeld als je kinderen absoluut niet van de smaak van koffie houden. Laat het dan gewoon weg. Als je boter nog te stevig is, gebruik dan deze methode van Mary Berry: Neem een kom met handwarm water (niet te warm!) en doe de in blokjes gesneden boter erin. Laat 10 minuten staan, giet zorgvuldig af en je boter is precies de goede consistentie. Klop de boter met een tafelmixer 1 tot 2 minuten luchtig. Doe op lage stand de gezeefde poedersuiker en je koffie erbij en klop als de poedersuiker niet meer stuift op hoge stand minstens 5 minuten.

Als je klaar bent om de taart samen te stellen, smeer je op je presenteerschaal twee blobjes botercrème. Je taart verschuift dan straks niet, zou zonde zijn als hij zo van je schaal afglijdt …
Leg je onderste laag schuim op de schaal. Besmeer met 1/3 botercrème (of de helft als je een ronde taart met twee lagen maakt). Herhaal dit met de andere lagen. Als je schuim een beetje gebroken is, puzzel je en lijm je gewoon even tot het er goed uitziet. Tot slot strooi je er de gehakte hazelnoten overheen. Laat de taart enkele uren opstijven in de koelkast. Doordat je botercrème gebruikt wordt het schuim niet zacht. De taart wordt lekkerder door het opstijven en beter snijdbaar. Zoals gezegd kun je hem ook invriezen. Ik zou de hazelnoten dan pas bij het serveren erover strooien. Smullen maar!

Bron

http://www.goddelijkehuisvrouw.nl/index.php/hazelnootschuimtaart/

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Diencuisine avatar
Diencuisine 01-11-2013

Ben gek op hazelnootschuimtaart. Maar maak het altijd met slagroom i.p.v. botercreme. Soms neem ik ook half slagroom, half demi-crème fraiche en zelfs een keer met Klopvast aangemaakt met melk/slagroom!

EvaV1998 avatar
EvaV1998 27-10-2013

Leuk recept! Ik maak altijd al schuimgebak, maar vind deze variant erg leuk. ik neem het mee.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten