Grieks Vega buffet

  • Grieks, Feestmaaltijd
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 18-10-2013
  • Grieks Vega buffet

    Grieks Vega buffet

    Grieks Vega buffet

Een snel te bereiden buffet voor een feestje, altijd lekker!

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Olijfolie
Rode paprika
Diepvrieserwten
Diepvries sperziebonen
Uien
2 tenen knoflook vers
2 verpakkingen Tomato frito
3/4 blikken reuzenbonen Bonduel
Lassie Toverrijst
Zakje Griekse kruiden
Gedroogde oregano
Eetlepel citroensap
Handje peterselie
Tuinkruidenbouillonblokje
Bladerdeeg
Plak echte fetakaas
kilo hardkokers
Komkommer
Biologisch ei
Scheutje koffiemelk
2 schaaltjes vegetarische balletjes Vivera of Jumbo (AH balletjes zijn net sponzen)

Lekker voor erbij: olijven, Turks brood, knoflooksaus en tzaziki, jalapeno pepers.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote platte braadslee (incl. deksel of aluminium papier)
Ruime ovenschaal met rand en deksel
Bakpan met platte bodem.
Oven met twee bakblikken of roosters
Kwastje

Voorbereiding

Snijd de ene helft van de paprika in dunne repen en snijd van de andere helft kleine blokjes. Ook de ui mag in repen gesneden worden.
Open de blikken met de bonen.
Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijst met een lepel en snijd er plakken va 1 cm van. Snijd een halve plak fetakaas in blokjes.
Snipper de knoflooktenen.
Kant-en-klaar vastkokers, 1 kilo.
Leg de 10 plakken bladerdeeg als laatste uit de te ontdooien
Klop een ei
Snij de peterselie fijn

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot heet.
(240/250 graden)

De rijst:
Giet wat olijfolie in een hoge pan en fruit de ui en de in blokjes gesneden paprika even aan. Strooi daarna Griekse kruiden over het mengsel, voeg een flinke kneep tomato frito toe, roer door en laat even prutten.
Voeg dan de rijst toe, water tot de rijst ruimschoots onderstaat, een half tuinkruidenbouillonblokje en hoog draaien het vuur. Breng aan de kook en blijf roeren, roeren, roeren anders brandt het aan. Het duurt ongeveer een kwartier en voeg steeds water toe als het te droog wordt. In de laatste vijf minuten voeg je een ruime handvol diepvrieserwten toe. Draai het vuur uit, roer nog een keer goed door en laat op smaak komen.

De aardappels:
Giet in de grote platte braadslee wat olijfolie en voeg hier de gesnipperde knoflook en wat oregano aan toe. Nu kunnen de vastkokers erin en roer om zodat de aardappels overal de kruidenolie met bedekt zijn. Verkruimel de andere helft van het bouillonblokje over de aardappels en voeg ongeveer 200 ml water toe. Schud de schaal voorzichtig zodat e.e.an zich mengt. Schuif bovenin de de oven en bedek de aardappels.

De bonen:
Neem de ovenschaal en voeg iets olijfolie toe. Leg hierin een deel van de paprikarepen, voeg de sperziebonen toe (even omscheppen) en bovenop komen de reuzenbonen.
Meng in een beker een forse kneep tomato frito met water en giet over de bonen.
Zet ook in de oven, onderin, zodat de sperziebonen kunnen garen.

De fetakaas in bladerdeeg: Neem de plakken bladerdeeg
en snijd ze schuin middendoor zodat iedere plak bladerdeeg uit twee stukken bestaat.
Prak anderhalve plak fetakaas fijn en voeg het geklopte ei toe (en nog wat knoflook of een eetlepel kruidenkaas toe als je dat lekker vindt). Leg een hoopje van de geprakte kaas in het midden van de schuine plak en vouw dicht. Bestrijk iedere flap met wat koffiemelk.

Proef de afgekoelde rijst of deze voldoende gaar is (zo niet dan nog even de vlam onder de pan) en kruid eventueel naar smaak bij. Schep over in een magnetronschaal.

Ondertussen zijn de aardappels gekookt en mag het folie eraf zodat ze bruin kunnen worden, even omscheppen.
Draai de oven lager en schuif het blik met de flappen in de oven. Goed opletten! Tien tot twaalf minuten.

Balletjes in tomatensaus:
Braad de vegetarische balletjes aan in de platte bakpan, acht minuten, om en om bakken en maal peper uit de molen.
Voeg de tomato frito toe, wat oregano en laat rustig doorwarmen.

Zet de schaal met rijst in de magnetron en verwarm.

Neem de goudbruine krokante aardappels uit de oven en besprenkel licht met het citroensap.

Neem de bonen uit de oven en bestrooi licht met de fijngesneden peterselie.

Schep de komkommer met de blokjes feta en wat reepjes paprika in een schaaltje.

Serveertip

Serveer met typische lekkernijen erbij (olijven, Turks brood, Tzaziki, knoflooksaus, jalapeno pepers zijn erg lekker hierbij), zie foto en maak eventueel nog een grote pan soep als vooraf, dat vult.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten