Eendenborst met verse vijgen

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 17-10-2013
  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

  • Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

    Eendenborst met verse vijgen

"Magrets de canard aux figues" is de originele Franse naam van dit heerlijke gerecht.
Het is echt een gerecht dat past bij deze tijd van het jaar, maar met kerst zou het ook niet misstaan bij een kerstdiner. Echter waarom zou je tot kerst wachten om zoiets lekkers te eten als alle ingrediënten nu al volop verkrijgbaar zijn?

Tip: Gooi het vet dat bij het bakken van de eendenborst vrij komt niet weg! Het is namelijk heerlijk om daar aardappeltjes in te bakken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 2 (tamme) eendenborsten van ca. 300 gram
- 6 verse vijgen
- naaldjes van 2 takjes rozemarijn
- 2 el. balsamico azijn
- 1 dl. wildfond (of gevogeltefond)
- boter
- bloem
- peper en zout
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Leg de filets op de velkant in een koekenpan en verwarm ze op een matig vuur. Draai het vuur hoger zodra er wat vet vrij komt. bak de filets ca. 8 minuten tot het vel knapperig en bruin is.
- Verwarm boter in een pan en schep de vijgen en de rozemarijn erdoor. Verwarm de vijgen ca. 10 minuten op een matig vuur.
- Giet het overtollig vet van de eendenborst in een kommetje. Keer de filets en bak de vleeskant op hoog vuur in 4-6 minuten tot de buitenkant mooi bruin is en de binnenkant nog rosé.
- Leg de filets in een ovenschaal in de oven om ze te laten rusten en warm te houden en doe de vijgen wanneer ze gewenste gaarheid hebben gekregen erbij.
- Maak intussen een roux van boter en bloem en voeg hieraan de wildfond en de balsamico azijn toe en roer dit tot een mooie gladde saus.
- Snijd de filets in plakjes en schik ze op een bord met de vijgen ernaast.

Bron

Uit het kookboekje "koken op zijn Frans" en gedeeltelijk aangepast.

Serveertip

Lekker met (kriel)aardappeltjes die zijn gebakken in het eendenvet.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 24-11-2013

@ Louise: Bedankt voor de foto`s, ze staan er inmiddels bij. Misschien nog een tip ten aanzien van de vijgen; tegen kerstmis liggen er vaak allerlei soorten groenten en fruit in de winkels die zo door het jaar heen niet zo vaak ziet. Ik kan me herinneren van andere jaren dat ik toen in die "kersttijd" ook wel eens verse vijgen heb gekocht. Dus wie weet gaat het alsnog lukken. Groetjes van Wilmie.

alidada avatar
alidada 20-11-2013

Hoi Wilmie, vorige week dit recept gemaakt maar helaas waren er nergens meer verse vijgen te koop. Het seizoen is dus over, volgend jaar beter. Ik heb geen ander fruit genomen maar wel kastanje champignons, deze champignons smaakten uitstekend bij de eend en balsamico saus. Verder het recept gevolgd en ook aardappeltjes gebakken in het eendenvet (doe ik altijd als ik vet over heb). Dit recept is voor herhaling vatbaar. Ik voeg foto`s toe één met en één zonder saus. Groetjes Louise

alidada avatar
alidada 24-10-2013

Neem ik mee Wilmie het ziet er heerlijk uit en ik ga het een keer proberen! Idd is het eendenvet heerlijk om aardappeltjes in te bakken. Groetjes, Louise

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten