kruidige appelgelei met cider en sinaasappel

  • Europees,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 17-10-2013
  • kruidige appelgelei met cider en sinaasappel

    Kruidige appelgelei met cider en sinaasappel

    Kruidige appelgelei met cider en sinaasappel

Deze gelei heeft een kruidige, volle, warme smaak. Ik vind hem heerlijk als beleg op scones of beschuit. In een dessert of taart is hij ook lekker. Of op een winterse dag bij een wildgerecht.

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor ongeveer 1,3 k appels:
900 g moesappels, wilde appels of valappels; gewassen en grof gesneden. Klokhuis en schil gewoon meehakken.
9 dl zoete cider
sap en pitten van 2 sinaasappels
1 kaneelstokje
6 hele kruidnagels
1,5 dl water
ca 900 g gelei-of kristalsuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan met dikke bodem; geleizak of een schone theedoek; goed afsluitbare jam- of weckpotjes.

Voorbereiding

Doe de gesneden appels met de cider, het water, het sinaasappelsap, kaneelstokje en kruidnagels in een grote pan. Laat alles afgedekt ongeveer een uur zachtjes koken.
Je hebt nu als het goed is een drabbige, natte massa.
Heb je een geleizak, hang die dan boven een kom en giet de massa erin.
Anders neem je een schone theedoek zonder zeeprestjes.
Spoel hem met kokend water en hang hem boven een hoge kom of pan. Schenk de appelmassa voorzichtig op de doek. Deksel erop en laat de appelmassa een nachtje uitlekken.

Bereidingswijze

Meet het opgevangen sap af. Schenk het in een pan met dikke bodem. Voeg 450 gram gelei- of kristalsuiker toe per 6 dl sap.
Verwarm de gelei op laag vuur steeds roerend tot de suiker is opgelost.
Zet het vuur hoger. Roer nu niet meer. Laat de gelei zachtjes koken. Na ongeveer 10 minuten heeft de gelei het stollingspunt van 105 graden bereikt. Hij is nu klaar.

Schuim de gelei af en schenk hem in warme, gesteriliseerde potten.

Tips:
*Heb je geen keukenthermometer om te meten of het stollingspunt is bereikt? Doe dan wat gelei op een lepel en laat hem een minuut afkoelen. Als je er nu met je vinger doorheen gaat, moet de gelei een beetje rimpelig worden en blijven. Dan is ie goed.
*Stop een takje munt of tijm in de potten. Dat ziet er heel mooi uit.

Bron

Handboek inmaken door Catherine Atkinson & Maagie Mayhew, Veltman uitgevers

Serveertip

Heerlijk als beleg op scones, brood of beschuit. Of in taarten of desserts. Maar probeer hem ook eens bij vleesgerechten.

Laatste reacties

Krissy1 avatar
Krissy1 21-10-2013

Hoi Gerrie, die cider hebben ze gewoon bij de supermarkt (digros). Laat je niet verleiden om van die kleine flesjes duur spul te kopen want voor 1,79 of zo heb je een grote fles cider.

gerrie19 avatar
gerrie19 19-10-2013

Hallo Krissy waar haal jij de zoete cider

pwiggers avatar
pwiggers 17-10-2013

Ik neem je recept mee. Lijkt me heerlijk. Ik las je link bij het recept van de scones van ruthbrock. Je hoort van me. Groetjes, Petra

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten