KETJAPSAUS
- Aziatisch, Saus/dressing
- 20-30 min.
Deze heerlijke Indonesische ketjapsaus kan heel goed geserveerd worden bij vis gerechten, vlees gerechten en gevogelte gerechten.
Gebruik voor het bereiden van de saus bij voorkeur de olie waarin de vis, vlees of gevogelte is gebakken.
U kunt overigens voor de bereiding van de saus ook uien, knoflook en sambal eerst fijnwrijven in een vijzel, of pureren in een keukenmachine, en daarna in de olie fruiten.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 20 minuten.
Voor circa 3 deciliter
Ingrediënten
1 ui,2 teentjes knoflook,
1,5 eetlepel arachideolie,
2 theelepels sambal oelek,
8 eetlepels ketjap manis (Conimex),
halve limoen,
1 eetlepel bruine basterdsuiker,
1 eetlepel maïzena,
0,2 liter water
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 557,69 kcal |
Koolhydraten | 97,45 g |
Eiwitten | 5,97 g |
Vetten | 15,23 g |
Voorbereiding
Schil de ui, en snipper de ui fijn.
Hoe fijner de ui is, hoe lekkerder.
Snijd het kontje van de teentjes knoflook.
Sla of druk met de platte kant van het mes op de teentjes knoflook.
Hierdoor laat het harde vlies om de teentjes knoflook zich gemakkelijk verwijderen.
Hak de teentjes knoflook ragfijn.
Knijp de halve limoen uit en vang het limoensap op.
Bereidingswijze
eruit de arachiedeolie en fruit de ui totdat deze begint te kleuren.
Schep de knoflook en de sambal oelek erdoor en fruit dit even mee.
Voeg het water, ketjap manis, limoensap en bruine basterdsuiker toe.
Breng alles aan de kook.
Vermeng de maïzena met 2 eetlepels water.
Voeg de met water aangemengde maïzena toe, en roer het totdat er een gladde saus is ontstaan die een beetje stroperig is.
Garneer met uienringen en fijngehakte selderij.
De saus kan worden ingevroren met dien verstande dat ze pas na het ontdooien met maïzena wordt gebonden.
Eet smakelijk!
Bron
DE Happy shef
Serveertip
De saus kan worden ingevroren met dien verstande dat ze pas na het ontdooien met maïzena wordt gebonden.
Eet smakelijk!