Balkenbrij
- Nederlands, Lunch/Brunch
- 30-60 min.
Balkenbrij is een oud Belgisch, Duits en Nederlands gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten, oorspronkelijk in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon (en soms bloed) gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het gerecht wordt verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik. (Wikipedia)
Ingrediënten
1 kg buikspek1 1/4 ltr water
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen kruidnagel (of meer naar smaak)
1 opgehoopte tl majoraan
1 tl cayennepeper
versgemalen peper
zout
500 gr boekweitmeel
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 4972,35 kcal |
Koolhydraten | 332,16 g |
Eiwitten | 230,10 g |
Vetten | 298,79 g |
Bereidingswijze
Het vlees uit het vocht nemen en met zwoerd door een vleesmolen draaien of heel fijn hakken in een foodprocessor.
Het vlees weer in de bouillon doen. Nu met peper en zout, piment, kruidnagel en majoraan kruiden.
De ontstane bouillon moet wat te veel gekruid smaken omdat zo het meel er nog bijkomt.
Dus eventueel meer zout, peper, piment, kruidnagel en majoraan.
Nu het boekweitmeel in een keer aan de bouillon toevoegen.
Met een pollepel roeren tot het meel helemaal is opgenomen en er in de massa bellen ontstaan.
De balkenbrij nu in met water omgespoelde schotels doen en helemaal af laten koelen.
In plakken snijden en aan beide kanten bakken.
Bron
Chefkoch.de
Serveertip
Lekker met (rogge-) brood of gebakken aardappels en een groene salade.