Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

  • Italiaans, Saus/dressing
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-10-2013
  • Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

  • Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

  • Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

  • Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

  • Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

    Inmaken: Tomatensaus, lekker op voorraad

Wat is er nog lekkerder dan je eigen tomatensaus? Altijd de lekkerste saus bij de hand.
Deze tomatensaus blijft - koel en donker bewaard - 8 maanden goed.

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor 2 - 2 1/2 liter saus:
3 1/2 kg tomaten
300 gram sjalotjes of ui
1 dl olijfolie
8 teentjes knoflook
6 takjes tijm
6 takjes peterselie
2 takjes rozemarijn
2 grote laurierblaadjes
2 eetlepels wittewijn-azijn
1 eetlepel vloeibare honing
zout, peper
eventueel wat cayennepeper als je de saus wat pittiger wilt.
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2179,59 kcal
Koolhydraten 193,55 g
Eiwitten 47,23 g
Vetten 120,88 g
Benodigdheden
grote pan
eventueel staafmixer
schone potjes of flesjes

Voorbereiding

Tomaten ontvellen en in kleine stukjes snijden.(=Tomaten bij steelaanzet iets insnijden. Kokend water erover. Even laten staan. Afkoelen met koud water. Vel kun je nu gemakkelijk verwijderen.)
Sjalotjes of ui pellen en snipperen.
Knoflook pellen en snipperen.
Kruiden in een theezakje doen (zie foto) of met garen bij elkaar binden.

Bereidingswijze

Olie verhitten in grote pan. Sjalotjes of uisnippers glazig bakken. Knoflooksnippers even meebakken. Tomaten toevoegen. Aan de kook brengen. Kruiden toevoegen. Het geheel op een niet te hoge warmtebron plm. één uur zachtjes laten inkoken. Kruiden eruit halen. Op smaak maken met peper, zout, azijn en honing.
Nogmaals aan de kook brengen. (Wil je een gladde tomatensaus ga er dan even met je staafmixer door. Ikzelf prefereer een tomatensaus met stukjes).Potjes of flesjes vullen en afsluiten. Even op de kop zetten. Na 5 minuten weer gewoon neerzetten. Laten afkoelen.

Bron

aangepast recept uit Essen und Trinken

Serveertip

Lekker bij de pasta, als basis voor je soep, lekker bij vlees-, kip- en visgerechten.
Heerlijk bij kant- en klare ravioli, tortelini etc. Ik heb de tomatensaus gebruikt bij agnelotti uit Piemonte. Heerlijk! zie foto.

Laatste reacties

naus_marijke avatar
naus_marijke 14-10-2013

Dit lijkt mij heerlijke tomatensaus! Omdat ik zelf veel tomaten heb in mijn tuin maak ik elk jaar van die potten met saus en ook met chutney.Dit lijkt mij trouwens een bijzonder lekkere saus en dus zet ik dit recept favoriet! Groetjes, Marijke

inekevlaskamp avatar
inekevlaskamp 13-10-2013

Hallo Petra,heb dit recept van je meegenomen,is niet moeilijk om te maken lijkt me,en je hebt een lekker voorraadje.Dank je wel en groetjes Ineke

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 12-10-2013

Wat een heerlijk recept Petra en toch eenvoudig om te maken. Ik heb tussen al mijn losse recepten ook een recept voor tomatensaus maar die is nogal bewerkelijk dus ga ik deze proberen. Bedankt, groetjes, Margrit

Fressnapf avatar
Fressnapf 12-10-2013

Heerlijk Petra, dit lust ik wel en is veel beter dan saus uit zo`n zak. Leuk voor je bordje pasta, je soepje, pizzabodem, dus universeel toepasbaar. Roma tomaten zijn hier ook te koop, o.a. bij AH en de groenteboer en die zijn inderdaad erg lekker. Qua smaak komen ze in de buurt van honingtomaten. Grt. Alex.

fransine avatar
fransine 09-10-2013

Fijn om een voorraadje tomatensaus te hebben, bedankt! groet Fransine

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 09-10-2013

Hoi Petra. Lekker hoor zo`n zelfgemaakte saus. beter dan die kant en klare zakken. En als ik het zo zie, is het appeltje eitje. Bedankt groetjes Wilmie.

ArualB avatar
ArualB 09-10-2013

Heerlijk hoor! Neem deze mee, dank je wel!

deonart avatar
deonart 09-10-2013

leuke recept Petra, lekker zo bij de pasta.. bedankt voor het delen grt. Deon

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten