Ovenschotel Turkse kebab met tomaten-feta saus
- Turks, Ovenschotel
- 30-60 min.
Een HEERLIJKE hap, prima weekendhap voor de zaterdag- of zondagavond. Echt Turks en met dat lekkere Turkse brood en een glas volle rode wijn smaakt het helemaal uitstekend. Zelfs dat poezenbeest hier had hevige interesse. Dit is echt voor mensen die van de Turks- arabische keuken, shoarma, gyros en sauzen houden.
Ingrediënten 4 personen
500 gr kalfs, kip of kalkoenvlees2 rode paprika`s
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 tl tijm
1 tl oregano
Munt (naar smaak)
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Voor de tomatensaus:
1 blik gepelde tomaten óf blokjes
½ tl Pul Biber (= hele scherpe paprika met chilipoeder)
1 tl honing
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper
Voor de fetasaus
200 gr feta kaas
200 ml melk
1-2 tl maizena
2 teentjes knoflook
½ bosje verse peterselie
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
overig
Zwarte olijven
Turks brood
Olijfolie
Vers gesnipperde peterselie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 812,21 kcal |
Koolhydraten | 63,54 g |
Eiwitten | 53,71 g |
Vetten | 36,84 g |
Benodigdheden
Wok, ovenschaal
Bereidingswijze
Kalfsvlees, kipfilet, kalkoen in reepjes snijden. Paprika in repen snijden. Uien snipperen, knoflook persen. Olijfolie toevoegen en kruiden. Laat, bedekt met folie, minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Vlees dan later in olie met de groente aanbraden (liefst wokken).
Doe de tomaten uit het blik in een schaal. Liefst heel even heel kort pureren met een staafmixer. Kruiden en honing toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Tomatensaus niet verwarmen!
Voor de fetasaus, klein beetje melk vermengen met specerijen en maizena. De rest van de melk, 150 ml, verwarmen, verbrokkelde feta toevoegen en laten smelten. Geperste knoflook toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Laat al roerend de saus één keer kort koken. De rest toevoegen en nogmaals kort laten koken. Roer er nu wat fijn gehakte peterselie door.
Doe nu in een ovenschaaltje, vlees, tomatensaus en kaassaus en bak in een 15 minuten goud geel en gaar in een voorverwarmde hetelucht oven op 180 graden. Schaal uitnemen, op een dikke (snij)plank op de tafel zetten, olijven er over of apart bij serveren, Turks brood erbij en smullen maar. Echt heel lekker! ;) :P
Bron
Van Turkse vriend geleerd
Serveertip
Lekker met Griekse salade, turks plat brood of frietjes.