
Dit is een nagerecht dat bij mijn 5 gangen vegetarisch kerstmenu hoort. Bijna elk ingrediënt komt in verschillende gangen terug en bij dit menu zult u het vlees niet missen.
Menu:
Amuse : Poffertjes met geitenkaas en honing
Soep: Knolselderijsoep met sinaasappel
Tussengerecht: Zelfgemaakte ravioli met spinazie en ricotta
Hoofdgerecht: Nutroast met cranberry`s
Bijgerecht: Spinaziesalade met sinaasappel
Nagerecht: Walnotenijs met karamel en poffertjes
Breng in een pan de melk, de room en het vanillestokje aan de kook. Klop de eidooiers met de suiker totdat het geheel licht van kleur wordt. Doe de melk langzaam bij dit mengsel onder voortdurend kloppen. Zet de creme op zacht vuur en verwarm hem onder roeren totdat hij dikker wordt. Haal de creme dan van het vuur en doe hem door een zeef. Hak de amandelen en de walnoten zeer fijn en werk deze door de creme. Als de creme helemaal is afgekoeld doen we hem in de mixer en malen zo de amandelen en walnoten zeer fijn. Doe de creme dan in een vorm en vries hem in de vrieskast stijf. Doe voor de saus de suiker met 1 dl water in een steelpannetje en breng dit aan de kook tot de suiker smelt en het op karamel begint te lijken, voeg dan de rest van het water toe en kook een kwartiertje op zacht vuur. Zorg ervoor dat de saus niet aanbrand!
Doe per persoon een bolletje ijs op een gekoeld bord en geef daar wat poffertjes bij. Giet de saus overheen.
Culinair kookboek