Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

  • Europees,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 15-09-2013
  • Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

    Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

    Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

Iedereen weet nu wel dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Culinair gezien de mooiste tijd van het jaar. Overal zijn de mooiste producten te krijgen. Deze met recht "hemelse" herfsttaart komt uit een kookboek vol streekgerechten uit een bosrijk gebied. Mensen gebruiken dus alles wat het bos te bieden heeft. Paddenstoelen, noten, wild en zo is deze heerlijke taart ontstaan. Hij is makkelijk te maken, walgelijk lekker, maar best wel machtig. Geniet er maar van.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor het deeg:

250 gr bloem
50 gr boter
150 ml melk
2 tl bakpoeder

Voor de vulling:

250 gr cantharellen (of paddenstoelenmelange)
500 gr mager rundergehakt
2 flinke sjalotten
50 gr mager gerookt spek (fijn)
2 teentjes knoflook (geperst)
1 el olijfolie
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper

Voor de topping:

250 gr crème fraîche
250 gr zure room
1 el maizena
4 el mayonaise
200 gr geraspte Parmezaan
1 sjalotje (fijn)
Vers gesnipperde peterselie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Springvorm, koekenpan

Bereidingswijze

Deeg: Alle ingrediënten door elkaar mengen en kneden tot een glad deeg. Bekleed een springvorm van 24 cm met het deeg tot over de rand. Maak nu de vulling. Was de cantharellen. Deze zitten vaak vol zand dus echt kort schoonspoelen en niet borstelen. Sjalotten snipperen, knoflook persen. Olie in een wok doen en knoflook, sjalotten, spek en paddenstoelen snel aanbraden tot glazig. Enkele hele mooie paddenstoeltjes eruit nemen en apart houden. Gehakt toevoegen en rul bakken. Alles mengen en verder op smaak brengen met peper en zout. Nu de vulling in de vorm op het deeg verdelen. Maak tenslotte de topping door crème fraîche, zure room, maizena en mayonaise te mengen in een schaal. Gebruik echt die ene eetlepel maizena. Anders gaat de topping bij het aansnijden lopen en zo blijft het als een taartpunt mooi op het bord staan. Breng op smaak met peper en zout en giet op de vulling in het deeg. Bestrooi de topping gelijkmatig met geraspte Parmezaan. Zet de taart nu in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak hem in 30-40 minuten mooi licht, goudbruin. Garneer de bovenlaag dan verder af met de laatste gesnipperde sjalot, de vers gehakte peterselie en de achtergehouden paddenstoeltjes. Nu is het genieten en smullen! ;) :P

Tip: Om de taart warm te houden laat hem dan staan in de voorverwarmde oven op 70 graden.

Bron

Kookboek (aangepast)

Serveertip

Lekker met een frisse herfstsalade en stevige rode wijn.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

hilpos avatar
hilpos 02-10-2016

Ga ik binnenkort zeker proberen, ziet er heerlijk uit!

jikke2 avatar
jikke2 24-10-2015

Morgen komt hij op tafel, hij ziet er zo lekker uit.

riawes avatar
riawes 23-10-2015

Heerlijk herfst recept Alex. Groet van Ria

heleenbrommer avatar
heleenbrommer 20-12-2013

Hoi Alex, vanavond heb ik deze taart geserveerd met een lekkere salade en de hele familie heeft zitten smullen. De topping was ZALIG! Niets veranderen hieraan. Groetjes, Heleen

miranda48 avatar
miranda48 12-11-2013

Deze heb ik van het weekend gegeten, de vulling was heerlijk, de topping vonden wij iets te zuur en overheersend, dat zal ik moeten aanpassen. Verder erg lekker. Groet Miranda

buonaforchetta avatar
buonaforchetta 06-11-2013

Zier er super uit, dir recept bewaar ik voor een heerlijke weekendbrunch!

Louise1951 avatar
Louise1951 26-09-2013

Ik heb de taart gisteren gemaakt en gegeten. Hij was hééérlijk. Ik heb ze laten raden wat de vulling was en ze dachten dat er Roquefort of zo iets in zat. Die combi van romig en zuur is verrukkelijk. Een aanrader.

miranda48 avatar
miranda48 23-09-2013

Wat een heerlijk recept voor de donkere dagen, bedankt.

Karinn1 avatar
Karinn1 20-09-2013

Lijkt me heerlijk. Neem hem graag mee. Super dank voor het delen.

Fressnapf avatar
Fressnapf 18-09-2013

@kookgek In principe wel, maar ik ben geen fan van die plakjes deeg voor hartige taarten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten