Kip curry, Thaise stijl

  • Thais,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 11-09-2013
  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

  • Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

    Kip curry, Thaise stijl

Speciaal op zoek naar een lekker curry recept zag ik op een Engelse site een recept van Jean-Christophe Novel en dat leek mij bijzonder lekker. Snel de ingrediënten in huis gehaald en aan de slag.
Het was bijzonder pittig maar daar houden wij wel van.
Mocht je van minder pittig houden gebruik dan minder rode peper.
In het oorspronkelijke recept werd meer koriander gebruikt.
Ik heb het recept hier en daar wat aangepast dus wat er in dit recept staat heb ik gedaan en/of gebruikt, de hoofdbestanddelen zijn in principe hetzelfde.
Veel artikelen zijn bij de Toko of Turkse/Marokkaanse supermarkt te koop.
Ik heb Thaise Jasmijnrijst gebruikt maar heb je die niet of wil je die niet, gebruik dan je eigen favoriete rijst.
Bij mij was deze mooie geurige rijst heel plakkerig maar ik had toch precies het recept gevolgd.
Volgende keer neem ik eens Basmati.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
  • Voor de rijst
  • 200 gr Jasmijn rijst (Thai Jasmin rice)
  • 1 limoen, doormidden gesneden
  • 200 gr (diepvries) doperwtjes
  • 500 ml kokend water


  • Voor de kip
  • 350 gr kipfilet in reepjes/stukjes gesneden
  • 1 limoen, alleen het sap
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl Kurkuma (geelwortelpoeder)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1el vissaus
  • 2 rode pepers, zaad verwijderd en fijn gesneden
  • 1 dessertlepel fijngeraspte citroengras (sereh)
  • 2 el koriander (alleen de blaadjes, fijngesneden)




  • Voor de saus
  • 2 el fijngeraspte gember
  • 1 ui, gepeld en fijngesneden
  • 15 gram koriander, blad met steel gewogen, voor saus zijn alleen de steeltjes nodig, de blaadjes worden gebruikt bij de kip.
  • Zout en versgemalen zwarte peper.
  • 1 tl suiker
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Kleine en grote koekenpan/ kookpan/ kom/ lepels/ Soeplepel.

Voorbereiding

  • Voorbereiding voor de Thaise rijst
  • Doe de rijst en de halve limoenen in een grote pan, giet er kokend water over.
  • Laat het 4-5 minuten weken zodat de rijst wat zachter kan worden.
  • Zet de pan op een middelmatig vuur en breng aan de kook
  • Zet het vuur wat zachter en laat het 5 minuten pruttelen tot het meeste water is opgenomen.
  • Haal van het vuur en bedek de pan met bvb een handdoek zodat de rijst de gelegenheid krijgt om gaar te stomen.
  • Gebruik je andere rijst? Kook die dan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
    • Voorbereiding voor de Kip
    • Doe de kipstukjes in een kom, voeg het limoensap en de el suiker toe en roer door elkaar, zet apart en laat ± 5 minuten marineren.
    • Zet kleine koekenpan op gas en laat warm worden. (nog geen olie gebruiken)
    • Doe de kurkuma plus komijn in de pan en laat al roerende even warm worden zodat de kruiden gaan geuren en zet het vuur uit.
    • Voeg dan de olie, vissaus, één fijngesneden rode peper en het geraspte citroengras toe en giet bij de kip, goed roeren en afdekken.
    • Laat het ongeveer 15 minuten marineren maar langer als je kan.
    • (Ik heb deze kipmix 2 uur laten marineren, uiteraard afgedekt in de koelkast gezet.)

Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een anti aanbakpan op een middelmatig vuur en voeg de kipmix toe gewoon met vocht en al.
  • Bak voor 10-12 minuten en roer nu en dan totdat de kip goed gaar is.
  • Neem voor een test een stukje uit de pan snij het doormidden en er mag geen roze stukje te zien zijn, is dat wel het geval dan moet het nog iets langer.
  • Haal de pan van het vuur en zet opzij.
  • Voor de saus
  • Doe de gember, ui, knoflook en fijngesneden korianderstelen in een kom en mix met een lepel door elkaar.
  • Verhit de olie in een koekenpan over een middelmatig vuur voeg dan de `ui, gember, knoflook en koriandermix` toe en bak tot de uien zacht maar niet gekleurd zijn.
  • Maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en de theelepel suiker.
  • Giet de kokosmelk erover, zet het vuur hoog en breng aan de kook, zet dan het vuur wat lager en laat zachtjes sudderen voor ± 2.3 minuten.
  • Doe de kip terug in de pan, voeg een (opschep)soeplepel van de kokossaus mix aan de kipmix toe en laat het goed warm worden.
  • Voeg de fijngehakte korianderblaadjes en de overgebleven fijngesneden rode peper toe aan de kip. Let op! Als je niet van heet eten houdt laat dan deze peper weg.
  • Als je een zachte saus wilt, zeef dan de saus boven een kom, zoniet kan je de saus laten zoals hij is (dat heb ik dit keer gedaan)
  • Roer de doperwten door de warme rijst en verdeel alles over 2 borden

Bron

BBC

Serveertip

  • De doperwtjes voegden wat kleur aan de rijst toe maar je kunt natuurlijk ook andere groenten toevoegen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Kokkie1211 avatar
Kokkie1211 29-04-2015

Van de week gemaakt met basmatirijst. Was heel lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Groetjes Kokkie.

omajan avatar
omajan 01-02-2014

Bedankt voor dit recept. Lijkt me heerlijk. Groetjes Marianne

Joyce1956 avatar
Joyce1956 31-01-2014

Hoi Louise, dit lijkt mij een heerlijk recept vandaar dat het meteen in mijn kookboek staat. Ik ga het van de week maken en dan laat ik je weten hoe lekker het was. Ik wens je een prettig weekend. Groetjes Joyce

alidada avatar
alidada 30-01-2014

Kip curry, Thaise stijl. Hi Henny, bedankt dat je dit recept hebt bewaard, makkelijk recept en altijd weer lekker! Groetjes, Louise

petoeke2 avatar
petoeke2 28-01-2014

Hartelijk dank voor dit recept !ik ga het proberen te maken lieve groetjes Anita

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 27-01-2014

ik ruik het nu al, terwijl er nog niks in de pan ligt. dank je, Roger

alidada avatar
alidada 25-01-2014

Kip curry Thaise stijl. Hoi Renata, bedankt dat je dit recept hebt bewaard. Groetjes, Louise

alidada avatar
alidada 25-01-2014

Kip curry Thaise stijl. Hoi Joycehuis, bedankt dat je dit recept hebt bewaard. Groetjes, Louise

Joyce1956 avatar
Joyce1956 22-09-2013

Hoi Louise, ik heb vandaag je recept gemaakt, en het was in een woord verrukkelijk. Dus dit recept komt vaker op tafel. Groetjes Joyce

buonaforchetta avatar
buonaforchetta 14-09-2013

Ga ik proberen, dank je wel. Goed weekend!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten