Chartsjo - Georgische stoofpot

  • > 120 min.
  • Chartsjo - Georgische stoofpot

    Chartsjo - Georgische stoofpot

    Chartsjo - Georgische stoofpot

Soepen en stoofpotten worden in Georgië aangeduid als zviniani, ofwel `iets sappigs`. Kenmerkend voor deze `sappige` gerechten is de zurige smaak, van origine van zure melk en yoghurt. Bijgaande stoofpot wordt oorspronkelijk bereid met tqemali, een saus van zure pruimen of mirabellen. Als alternatief gebruiken Georgiërs in het buitenland granaatappelsap, bij voorkeur geperst uit verse vruchten. Beide zijn doorgaans verkrijgbaar bij de toko of de Turkse winkel, granaatappels liggen ook bij de groentekraam op de markt. Mocht u een fles granaatappelsap (geen siroop, dat is grenadine) kopen, let dan op of er toegevoegde suiker in zit. Mocht gesuikerd sap het enige alternatief zijn, gebruik dan het sap van een limoen als zure tegenhanger.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
750 gram rundvlees (borstlappen);
zout;
150 gram rijst;
6 sjalotjes, gesnipperd;
3 à 4 eetlepels boter;
2 eetlepels bloem (of maïsmeel);
3 laurierblaadjes;
1 peterseliewortel (of pastinaak), in stukjes;
versgemalen zwarte peper;
75 gram gehakte walnoten;
1,25 deciliter (vers geperst) granaatappelsap;
1 theelepel saffraanpoeder;
1 theelepel gemalen fenegriek;
1 theelepel gemalen korianderzaad; 1 theelepel paprikapoeder;
snuf kaneel;
3 teentjes knoflook, geplet;
1 handvol verse kruiden (basilicum, peterselie), fijngehakt; 2 eetlepels fijngehakt korianderblad
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snij het vlees in stukken en zet het op met twee à drie liter koud water en wat zout. Verhit het vocht en stoof het vlees circa twee uren op laag vuur. Voeg na een uur en drie kwartier de rijst toe. Fruit de sjalot snippers even in boter, bestrooi ze met bloem (of maïsmeel) en blus ze af met wat hete bouillon. Voeg de sjalot met de laurier, de peterseliewortel en zwarte peper toe aan de hete soep. Doe er na een kwartier de walnoten en de andere ingrediënten bij, behalve het korianderblad. Check na een minuut of vijf of alles gaar is en breng de stoofpot desgewenst verder op smaak met peper en zout. Bestrooi voor het opdienen met verse koriander.

Bron

Hermus & Zandstra

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

inakok avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten