Vissoep uit Marseille met rouille.

  • Frans, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 26-08-2013

Een voortreffelijke vissoep die door de vissers in Marseille op het strand gemaakt werd.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor de bouillon:

1 liter water,
5/6 krabpoten,
handvol inktvisjes,
1/2 kg goedkope witvis zoals koolvis of kabeljauw,
zo mogelijk wat visafval van de visboer: koppen en graat.
Schil van 1 sinaasappel,
2 theelepels Provençaalse kruiden,
2 dl.witte wijn,
4 eetlepels olijfolie,
1 venkelknol in kleine stukjes gesneden,
1 ui kleingesneden,
2 tenen knoflook geperst,
4 tomaten ontveld en in kleine stukken gesneden,
1 laurierblad,
enkele draadjes saffraan (evt.Koenjit)
zout en peper uit de molen.

Voor de soepvulling:

Totaal ca. 1 kg. diverse (gefileerde) stevige vissoorten zoals schelvis, kabeljauw,koolvis, roodbaars, zeeduivel of rode mul en/of zeevruchten zoals mosselen, garnalen of scampi`s, inktvis ringen krabvlees etc.

Voor de rouille:

1 rode paprika,
6 teentjes knoflook,
200 gr. mayonaise,
1 flinke eetlepel zwarte olijven,
3 anjovisfilets,
1 theelepel tomatenpuree.
100 gr. geraspte oude kaas.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Staafmixer, blender.

Bereidingswijze

Breng de krabpoten, de inktvisjes, de witvis of visafval in 1 liter water met de provencaalse kruiden, de sinaasappelschil en de wijn aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes tegen de kook aan trekken. Zeef daarna deze bouillon. Gooi het afval weg. Je kunt ervoor kiezen om de inkvisjes en de witvis schoon te maken en toe te voegen aan de soep. Ook kan het vlees uit de krabpoten gehaald worden.
Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de venkel,de ui en het knoflook regelmatig omscheppend circa 4 minuten. Voeg de tomaten, het laurierblad en de saffraan toe. Voeg de bouillon toe en laat alles circa 5 minuten koken. Verwijder het laurierblad en maal met de staafmixer de soep zeer fijn. Voeg gemalen peper en een halve afgestreken eetlepel zout toe. Proeven en eventueel naar smaak nog zout en of peper toevoegen. Hoewel niet noodzakelijk kan een blikje krabsoep (400 gr.) worden toegevoegd.

De soep vullen met ca. 1 kg. vis en/of zeevruchten en dan nog ca. 15 minuten zachtjes tegen de kook aan laten garen.

Maak intussen de rouille.
Blancheer en schil de paprika en snijd het vruchtvlees in stukjes. Maal de paprika,ansjovis,knoflook en de olijven in een blender of met de staafmixer fijn. Voeg de mayonaise en de tomatenpuree toe en roer het mengsel goed door. Zet in de koelkast en laat de smaken goed intrekken.eventueel peper(sambal) en zout toevoegen.

Bron

Diverse bronnen plus eigen fantasie.

Serveertip

De vissoep wordt geserveerd met stokbrood, rouille en oude geraspte kaas.

Rooster de met knokloog ingewreven sneetjes stokbrood in de oven, leg hierop de rouille en de oude kaas. Laat dit hééél even in de soep intrekken en lepel het eruit. Smaakt heerlijk.

Laatste reacties

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 26-08-2013

Heerlijk! groet, Roger

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten