Gekaramelliseerde witlof met zuurvlees en Hollandaisesaus

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 25-08-2013
  • Gekaramelliseerde witlof met zuurvlees en Hollandaisesaus

    Gekaramelliseerde witlof met zuurvlees en Hollandaisesaus

    Gekaramelliseerde witlof met zuurvlees en Hollandaisesaus

Klein beetje op weg naar de herfst. Er komt weer een hoop lekkers aan. Probeer dan dit eens, gekaramelliseerde witlof (altijd lekker) met dit zuurvlees uit de oven, heel langzaam gegaard, botermals rundvlees. Lekker met de saus en dikke Vlaamse frieten.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
700 g runderpoulet
1 ui, in stukken
150 ml witte wijnazijn
2 laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
5 stronkjes witlof
50 g bruine basterdsuiker
100 ml witte droge wijn
100 ml witte wijn azijn
5 witte peperkorrels
1 laurierblaadje
3 eidooiers
250 g roomboter, gesmolten
Water
Olijfolie
Roomboter
Zeezout
Vers gemalen peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ovenschaaltje, braadpan, rvs keukenring

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 95 graden. Braad de runderpoulet aan met de ui en bestrooi met zout en peper. Voeg de azijn, laurier en kruidnagel en zoveel water toe dat het vlees onder staat. Zet de poulet 5 tot 6 uur in de oven. Snijd de witlof grof en haal de blaadjes los. Verwarm de roomboter met de olie en smoor de witlof daarin lichtbruin. Bestrooi met de bruine suiker en laat rustig karamelliseren. Blus af met een scheutje witte wijnazijn en breng op smaak met zout en peper. Kook voor de Hollandaisesaus de wijn met de azijn, peperkorrels en laurier in tot een derde. Verwijder de laurier en peperkorrels. Giet het mengsel in een pan en klop de eidooiers au bain-marie erdoorheen totdat het bindt. Haal de pan van het vuur en klop er in een dun straaltje de gesmolten boter doorheen, zodat een mooie, zachte saus ontstaat. Schik de witlof in een lage garneerring van ongeveer 8 cm, verwijder vervolgens de ring en schep er wat zuurvlees naast. Garneer met de Hollandaisesaus en versgemalen peper.

Bron

Receptenkaartje Keurslagerij

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten