Ingelegde, gewekte komkommers (biologisch)

  • Internationaal, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 12-08-2013
  • Ingelegde, gewekte komkommers (biologisch)

    Ingelegde, gewekte komkommers (biologisch)

    Ingelegde, gewekte komkommers (biologisch)

Wat doe je als er een gigantisch komkommer overschot is die je voor weinig geld kunt krijgen…. Kopen die handel en inmaken ! Heb je de hele winter plezier van. Je kunt er van alles mee doen en je hoeft nooit meer een pot augurken te kopen in de super die ook nog eens vol met conserveringsmiddelen zitten. Dit is een basic recept wat je helemaal kunt aanpassen naar eigen smaak, zie beschrijving beneden. Zodra de verse komkommers en de courgettes 25 cent kosten (en andere groentesoorten spotgoedkoop zijn) ga ik aan de gang en dat is 1x per jaar. Leuk ook om te doen. Dit kun je doen met alle eetbare, verse groentesoorten !

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Ingrediënten voor 10 potten:

4 kilo verse komkommer (of groente naar keuze)
3 kleine uien (halve ringen)
1000 ml witte wijn azijn
250 gr basterdsuiker
Snufje zeezout (géén keukenzout!)
50 zwarte peperkorrels
10 takjes verse dille
Voldoende koud water
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Groet pan, potten, doeken

Bereidingswijze

Zorg dat je minstens 10 grote potten hebt. Belangrijk is dat ze schoon zijn ! Was ze bij voorkeur heet in de afwasmachine. Als de potten schoon, warm en droog zijn dan zijn ze gereed voor gebruik. Was de komkommers en snij ze in plakjes, reepjes, partjes of blokjes (eigen keuze). Maak een mengsel van azijn, zout, suiker, ui, stop de gesneden komkommers in de droge potten. Vergeet niet de peperkorrels en de dille ertussen te steken. Vul af tot aan de rand met het mengsel. Zet de potten in een grote pan, afvullen met water tot boven de rand van de potten. Het loopt dus iets over. Breng aan de kook (dit is steriliseren). Zodra het gaat koken, hittebron uitzetten. Haal na 5 minuten de potten met een theedoek uit de pan. Laat afkoelen en draai de deksels (liefst met ring) er strak op. Draai de potten dan om (op de deksel) want zo trekken ze vacuum ! Zet ze dan 2 tot 3 weken weg op een donkere, koele plaats, bij voorkeur de kelder. Na die periode heb je heerlijke, eetbare groente of tafelzuur waar je de hele winter van kunt genieten. Je kunt dit met alles doen wat vers en eetbaar is. Paprika`s, cherry tomaten, courgette, aubergine, pepers, van alles. Geschikte potten kun je opsparen of koop een doos bij Blokker/Xenos. Ook geschikt voor hergebruik. Zo heb je altijd een goed gevulde voorraadkast voor een fractie van het geld.

KOOKTIP: Je kunt die potten zo leuk maken als je zelf wilt. Voeg ook eens plakjes wortel toe., knoflookteentjes, laurierblad en/of mosterdzaad en/of zwart komijnzaad/kruidnagel. Zo kun je ook flink spelen met de smaak.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten