Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

  • Wereld, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 12-08-2013
  • Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

  • Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

  • Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

  • Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

  • Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

  • Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

    Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!

Ik kom de laatste tijd veel friet recepten tegen. Van sommige recepten gaan m`n haren echt recht overeind staan want daar klopt helemaal niets van. Ik heb heel wat verse friet gemaakt, ook in restaurants. Een frietje moet namelijk krokant van buiten zijn en zacht en droog van binnen. Als mensen de verkeerde aardappels kiezen (omdat ze er mooi groot uitzien) ga je al in de mist. Nooit vastkokend gebruiken. Als mensen het verkeerde vet kiezen gaan ze ook in de fout. Vroeger werd ossenwit gebruikt. Dat is dierlijk vet, het verbrandt niet en geeft smaak. Het is echter ongezond vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren. Daarom wordt er plantaardig gebruikt. Het allerbeste is om arachideolie (pindaolie) te gebruiken want dit is bestand tegen hitte en is onverzadigd. Het geheim is én het juiste vet én de juiste aardappel én de juiste temperatuur! Met fotoreportage.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Stap voor stap:

7 flinke kruimige aardappels
3 liter verse arachideolie (om te frituren)
Grof zeezout
Cajunkruiden

Benodigdheden:

Keukenpapier
Vergiet
Koksmes
Snijplank
Schone frituurmand
Schaal/bord
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Friteuse

Bereidingswijze

Schil grote kruimige aardappels. Zet ze even weg in water want een pieper is zetmeel en zo drogen ze niet uit. Snij er dan flinke brokken van, denk aan Oma`s patat of Vlaamse frieten van `t frituurke. Doe ze in een vergiet en laat goed uitlekken. Vul de frituur of pan met 3 liter Arachideolie en verwarm tot 140 graden. Doe de patatten in het mandje, laat zakken en bak 5 minuten voor. De olie bruist flink. Mand omhoog en laat uitlekken. Stort de frituurmand leeg in dezelfde, schone en droge vergiet belegd met keukenpapier. Dit neemt vet op. Laat afkoelen tot koud/kamertemperatuur. Verwarm de frituur opnieuw, maar nu tot 180 graden. Koude voorgebakken frieten erin en nu in 5-6 minuten goudbruin bakken. Mand omhoog en weer laten uitlekken. Frieten hebben nu smaak, zijn krokant van buiten en zacht en droog van binnen. Serveer op een bord, strooi er zeezout over en wat paprikapoeder. Kooktip: Als je nu tijd hebt… maak dan een enorme berg, volg procedure t/m voorbakken, af laten koelen en invriezen en je hebt 3 maanden restaurantwaardige en goedkope frieten. ;) :P Nog een tip: zorg ervoor dat je olie te allen tijde schoon is. In veel gebruikte olie stijgt de zuurgraad. Niet alleen ongezond, maar ook niet lekker. Frituur geen gepaneerde dingen in de pan voor je frietjes.

Serveertip

Lekker met vers gemaakte mayonaise, satésaus, ketchup, curry of mosterd. Of maak er een patatje oorlog van. Lekker met saté van de barbecue !

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten