Simpel mosselen koken (als je dat nog nooit gedaan hebt is d
- Vis, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Er zijn zoveel "moeilijke" mosselgerechten. Dit is de simpelste manier om mosselen te koken. Dit voor mensen die het graag een keer willen proberen maar nog nog gedaan of gedurfd hebben.
Ingrediënten 2 personen
2 kilo mosselen (basis is ongeveer 1 kg per persoon)1 zakje mosselkruiden (te koop bij visboer of supermarkt)
1 zakje mosselgroente (indien je dit niet kunt krijgen dan moet je toevoegen: 2 grote uien in ringen, 3 peentjes in schijfjes, 1 prei in ringetjes, een half bosje peterselie in stukjes gesneden).
Als vocht kan je het volgende kiezen: 1 flesje bier, of 1 cm in de pan witte wijn. Houd je niet van alcohol (ondanks dat de alcohol verdampt), dan kies je voor 1 cm water onderin de pan.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1365,89 kcal |
Koolhydraten | 85,11 g |
Eiwitten | 175,30 g |
Vetten | 34,13 g |
Benodigdheden
Grote kook- of mosselpan
Voorbereiding
Pak de grote pan (liefst een mosselpan maar dat hoeft echt niet) en zet die naast je afwasbak.
Gooi alle mosselen in je afwasbak en laat het koude water erop lopen (constant).
Gooi alle kapotte mosselen weg (dus als er een stuk uit is).
Doe onderin de pan het water, de wijn, of het bier.
Dan een een derde van de kruiden en de groente er in.
Houd 1 voor 1 de mosselen onder het water, als er een baardje op zit (dat is een klein stukje wat lijkt op een baardje) op de rechte kant van de mossel zit, trek die er dan af met je vingers.
Als een mossel open blijft onder de kraan, tik er dan even tegen met je nagel. Gaat hij niet dicht, dan moet hij ook weggegooid.
Zo doe je een laagje mosselen in de pan, dan weer een laagje kruiden en groente.
zo ga je door totdat alle mosselen in de pan zitten.
Bereidingswijze
Zet de pan op halfhoog vuur met de deksel op de pan.
Laat het een tijdje staan totdat het kookt.
Als het kookt (dat zie je doordat er grote bellen omhoog komen) dan doe je het vuur lager, pak je een theedoek oid en pak de pan vast met deksel.
Schud nu een aantal keer goed op en neer.
Dan het vuur weer hoger.
Herhaal dit koken en schudden 3 keer.
Dan zijn je mosselen klaar!
Let op: Zijn je uien zwart dan zijn de mosselen niet goed en dan moet je ze helaas weggooien!
Serveertip
Heerlijk met stokbrood en kruidenboter en wat sausjes.
Of met frietjes uiteraard.
Wat ook lekker is om een beetje kookvocht op te vangen in een kommetje en daar wat peper en een beetje azijn in te doen. Daarin de mosselen dopen.
Geniet!