
In het oorspronkelijke spekkoek recept werden de laagjes gekleurd met bruine suiker voor de donkere laagjes en geraffineerde witte suiker voor de lichte laagjes. Tegenwoordig wordt vaak cacao gebruikt om de donkerbruine laagjes hun kleur te geven. Ook zijn er veel variaties te vinden waarin bijvoorbeeld de laagjes gekleurd worden met groene pandan. Ook wordt de oorspronkelijke grote hoeveelheid ei in het spekkoek recept tegenwoordig lang niet altijd meer gehandhaafd. In dit recept worden de ingrediënten gebruikt zoals gebruikelijk was in het originele spekkoek recept.
350 gram boter
5 theelepels vanille suiker
250 gram poedersuiker
9 grote eieren
175 gram bloem
1/2 theelepel zout
2 eetlepels koffie room
10 theelepels kaneel
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels kruidnagel poeder
3 thelepels cardamon
Heel veel boter en poedersuiker.
Alles klaar leggen.
Roer de boter met de vanillesuiker en de gezeefde poedersuiker glad. Splits de eieren. Klop de dooiers schuimig en de eiwitten stijf met de mixer. Mix vervolgens het botermengsel, de gezeefde bloem, het zout, de koffieroom en de dooiers tot een glad geheel. Schep dit tenslotte zo luchtig mogelijk door het eiwit.
Verdeel dit mengsel over twee kommen. Voeg aan de ene kom alle kruiden toe en meng dit. Beboter een springvorm (doorsnee ca. 20 cm). Schep hierin een heel dun laagje van het lichte beslag. Schuif de vorm boven in de oven en zet de grill op de hoogste stand. Breng na enkele minuten, als het laagje gaar en even afgekoeld is, een laagje donker beslag aan op het gare beslag en grill dit gaar. Ga zo door tot al het beslag op is. Zet de springvorm na 5 à 6 laagjes op een lager rooster. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.
Serveer met ijs of lekker met fruit.