Vers gemaakte ijskoffie; koffie op hete dagen
- Internationaal,
- 20-30 min.
IJskoffie is een prima dorstlesser met warm weer. Zorg wel voor een sterke koffiemelange want dat is belangrijk voor de smaak. Je kunt het op twee manieren maken en dat is met gezoete gecondenseerde melk (dat heb ik nu niet gedaan). Je kunt dan de suiker achterwege laten. Of met gewone boeren melk, maar dan moet je suiker toevoegen. Gebruik nooit het instantpoeder want vers gemaakt is het veel lekkerder.
Ingrediënten 2 personen
150 ml sterke koffie, liefst Arabica bonen melange150 ml biologische melk
Óf
Gezoete gecondenseerde melk (Friese vlag)
Kaneel, een vleugje
IJsklontjes, zoveel mogelijk
Suiker (naar smaak)
Eventueel wat opgeklopte slagroom
Benodigdheden
Koffiemachine
Bereidingswijze
Zet verse koffie en laat deze afkoelen. Even in de diepvries gaat sneller. Neem een glas, doe er ijsklontjes in en vul het glas met half melk (gezoet) en half koffie. Goed door elkaar roeren. Voeg eventueel extra ijsklontjes toe en maak een topping met een klein vleugje gemalen kaneel. Dat komt de smaak alleen maar ten goede. Er zijn nog talloze andere variaties mogelijk. Je kunt er ook een zomerse cocktail van maken door wat Baileys koffielikeur toe te voegen of een klein beetje Cognac. Voor de mensen die er van houden (verstokte theedrinkers) is een klein stukje verse limoen ook een lekkere frisse toevoeging. Tip: vervang de melk voor bolletjes roomijs. Zo heb je de perfecte koffiesorbet.
Serveertip
IJskoud drinken.