Mijn versie van Spanakopita (Griekse spinazietaart)

  • Grieks, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 23-07-2013
  • Mijn versie van Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    Mijn versie van Spanakopita (Griekse spinazietaart)

    Mijn versie van Spanakopita (Griekse spinazietaart)

Zin in verse spinazie met een bite? Met warm weer altijd lekker, je waant je weer eens in Griekenland. Spanakoptika is niets anders dan knapperige Griekse spinazietaart. Dit is een traditioneel gerecht uit de Griekse keuken. Lekker als snack, lunch en maaltijd. Wel een waarschuwing want hij is wel enigszins calorierijk, maar daar krijg je wel heel veel smaak voor terug.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 pak filodeeg (voor taart)
1 pond verse spinazie
100 gr gesmolten boter
Griekse olijfolie (AH excellent)
500 gr Feta
2 el roomkaas
3 el geraspte Pecorino of Parmezaan
2 eieren
Zwarte peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal

Bereidingswijze

Neem de verse spinazie en was de blaadjes. Doe in een grote pan met kokend water en laat het 5 minuten koken totdat het zacht is. Laat heel goed uitlekken en die de spinazie in een schaal. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden). Maak de eieren kapot en voeg de dooier en het eiwit bij de spinazie. Neem de plakjes feta kaas en verkruimel ze met je handen. Doe dit ook in een schaal en voeg verbrokkelde of liever geraspte Parmezaan of Pecorino (=schapenkaas) en de roomkaas toe. Meng door elkaar. Voeg nu alles bij elkaar en breng op (eigen) smaak met en beetje zwarte peper. Gebruik beslist geen zout want de kaas is zout genoeg. Maak het filodeeg open, leg in een ingevette ovenschaal. Vet deeg in met gesmolten boter en olijfolie. Voeg de vulling toe, strijk glad, dek af met filodeeg en beetje boter/olijfolie.
Zet hem nu in de voorverwarmde oven en bak de taart 1 uur totdat hij goudbruin is. Snijd hem daarna in vierkante stukjes (of in ruitjes) en serveer. Elk stukje is smullen geblazen.

Serveertip

Lekker met een koud glas Retsina.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

wideciro avatar
wideciro 22-10-2013

Ik heb je recept meegenomen, dankjewel,gr. Desiree.

Margresse avatar
Margresse 23-07-2013

Klinkt heel lekker en niet te moeilijk, ga ik een keertje maken!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten