Griekse (ham) burger – erg lekker !
- Grieks,
- 10-20 min.
Heb je zin in iets lekkers, nou dit is er eentje en die is lekker, lekker en lekker :P :9 Het was even spelen met smaak, maar hij is geweldig gelukt en kan hem dus nu delen. Een lekkere zomerse burger met de smaken uit de Griekse keuken. Mensen kunnen hem bereiden op de barbecue, grillen op de plaat danwel in een grillpan met een klein beetje olijfolie. Echt een bijzonder verrassend burgertje en combineert prima met Souflaki, Gyros, gegrilde lamskoteletten en/of Grieks rundvlees. Je kan hem ook zo op een broodje eten met een salade uiteraard.
Ingrediënten 4 recipe.people
500 gr gehakt HOH of lamsgehakt1 grote rode ui (in halve ringen)
½ rode puntpaprika (fijn gesnipperd)
1 medium gele ui (gesnipperd)
1 teentje knoflook (geperst)
1 ei
3 e paneermeel
1 t oregano
1 t majoraan
1 t koriander
1 t munt
1 t komijn (djinten)
1 e verse peterselie (fijn)
100 gr Feta (verkruimeld)
Zeezout
Zwarte peper vers uit je molen
Griekse Olijfolie
Benodigdheden
RVS keukenring, barbeque of grillBereidingswijze
Maak de rode ui schoon en snijd doormidden en dan in halve ringen. Neem een halve grote rode puntpaprika (die zijn nog iets zoeter), snijd doormidden, verwijder zaadjes en snipper heel fijn. Maak de gewone ui schoon en snipper ook heel fijn. Neem wat verse peterselie en snipper heel fijn. Neem het gehakt, laat op kamertemperatuur komen, neem een staafmixer of foodprocessor en maak het fijner. Van de slager is het te grof. Doe het ei erbij, de paneermeel, gele uiensnippers, knoflook, de paprika, de feta en de anders kruiden en specerijen en meng heel goed door elkaar. Maak er dan een plat geheel van. Neem een grote RVS keukenring, steek er burgers van en druk die aan met een mok. Laat even opstijven in de koelkast. Rooster ze dan op de barbecue, op de grillplaat, onder de grill of in een grillpan gaar. Voeg de halve ringen van de rode ui toe en rooster die, besprenkeld met een drup olijfolie, even mee. Dit is super Grieks smullen !
Serveertip
Lekker als klein gerecht op een broodje met tzatziki of knoflooksaus of als bijgerecht van de grill/barbecue in een Griekse grillschotel met bonen, boerensalade en frietjes en saus.