prei-spektaart met cashewnoten

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 05-07-2013
  • prei-spektaart met cashewnoten

    Prei-spektaart met cashewnoten

    Prei-spektaart met cashewnoten

Een recept gelezen en direct gedacht "dat is veel te zout en dat kan ik beter". En dat lukte!
En nee, het zal zeker niet mager zijn, maar het is wel lekker.
De cashewnoten: soms lukt het niet die ongezouten te kopen. Als je ergens een notenkraam weet, probeer het dan daar. Of neem een handje gezouten noten en beweeg die rollend tussen de handen. Je zult verbaasd zijn hoeveel zout er aan je handen achterblijft. 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gram prei
2 ons spekblokjes
1 teentje knoflook
1 tl kerriepoeder (zelfgemaakte is het lekkerste, kijk bij mijn andere recepten of typ dit nummer in bij Smulweb: 1394719)
1 ons ongezouten cashewnoten
5 plakjes bladerdeeg (gewone of voor hartige taart)
2 grote eieren
125 ml (1/8 bekertje) creme fraiche
15 sprietjes bieslook
Peper
150 gram geraspte kaas
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Zet de oven aan op 200 graden Celsius.
Maak de prei schoon: donkergroen eraf snijden, buitenste vel verwijderen, Vanaf het witte deel in de lengte tot het eind tot de helft opensnijden en onder lauwwarm stromend water de aarde wegspoelen. Werk de bladeren een beetje open zodat je met de straal water goed kan spoelen.

Bak het spek in een pan in ongeveer 5 minuten op matig vuur uit.
Het teentje knoflook erboven uitpersen.
Schep de kerrie en de prei erdoor en laat nog eens een minuut of tien al omscheppend op nog steeds matig vuur bakken totdat de prei zacht en bijna gaar is. Als het aanbakt, een kwart kopje water erbij en vuur temperen.

Vet een ronde ovenschaal of springvorm (groter model) in met wat olie of margarine.
Stapel het bladerdeeg op elkaar en maak er eerst een min of meer ronde vorm van.
Rol dat met de deegroller uit tot een lap die net iets groter is dan de springvorm.
Rol het deeg losjes over de deegroller en vlei het in de vorm. Maak een opstaande rand. Dat zal niet helemaal lukken, maar laat het dan wat losjes liggen.
Prik de bodem in met een vork (veel prikjes!).
Bestrooi met de helft van de cashewnoten.
Verdeel wat van het preimengsel over de bodem. Werk dat naar de zijkant en werk het een beetje onder de randen. Doe de rest van de prei in het midden en verdeel het mooi.
Verdeel de rest van de noten daarover.
Doe de 2 eieren in de schaal, kluts die met een garde samen met de creme fraiche en een beetje peper (geen zout, omdat het spek van zichzelf al behoorlijk zout is). Meng er dan de bieslook door. Geen bieslook in huis? Neem een theelepel Franse of Italiaanse kruiden. En zet een plantje uit de supermarkt in de tuin. Die van mij overwintert al vijf jaar en komt telkens weer op.
Giet dat mengsel over de prei, dan de rest van de cashewnoten en dek het tenslotte af met de geraspte kaas.

Zet de taart laag in de oven en laat die in ongeveer 40 minuten gaar worden. Steek breinaald of sate-pen in de taart. Is die nat, dan nog eens tien minuten.
Zet de laatste 10 minuten de oven hoger (of de turbo aan) voor een mooi kleurtje.
Gebruik je een kleinere vorm? Niet hoger dan 190 graden en een minuut of tien langer in de oven. Steek een satéstokje erin om te kijken of de taart gaar is.

Serveertip

Dien eventueel op met een salade van tomaat, (krop)sla, komkommer, blokjes kaas en wat mayo en daar een scheutje lekkere frambozenazijn door.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten