Kippenbrochettes met paprikaboter en gebakken rijst

  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 04-07-2013
  • Kippenbrochettes met paprikaboter en gebakken rijst

    Kippenbrochettes met paprikaboter en gebakken rijst

    Kippenbrochettes met paprikaboter en gebakken rijst

Je kan de paprikaboter invriezen !

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor de paprikaboter:
250 g hoeveboter
2 rode paprika`s
1 gele paprika
1 sjalot
1/2 rode chilipeper (naar smaak)
1/2 teentje look
1/2 citroen
enkele takjes koriander
een scheut olijfolie
peper
zout

Voor de brochettes:
3 gefileerde kippenborsten
1 rode paprika
1 ui
een scheutje (olijf)olie
een snuif kipkruiden
peper

Voor de gebakken rijst:
250 g rijst
2 eieren
2 uien
1 teentje look
2 wortelen
1 venkel
2 lente-uitjes
100 g erwten (verse of diepvrieserwten)
30 g verse gember (stukje knol)
1 eetlepel sambal (naar smaak)
een scheut olijfolie
peper
zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
een zeef
vershoudfolie
een dunschiller
een grillpan
satéstokjes

Voorbereiding

Voor de paprikaboter, haal de hoeveboter tijdig uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180 °C, leg de paprika`s ongeschild in een overschaal en besprenkel ze met wat olijfolie. Konfijt de rode en gele paprika`s in de hete oven van 180 °C gedurende zo`n 40 minuten. L

Bereidingswijze

Leg de wakke en hete paprika`s op je snijplank. Strip de schil eraf en verwijder het steeltje. Snijd open en verwijder de pitjes. Rol de lapjes paprika op en snijd het vruchtvlees in piepkleine stukjes. Schep in een zeef en laat uitlekken. Duw het vruchtvlees tegen het gaas. Druk er zoveel mogelijk vocht uit.

Pel de sjalot en snipper ze zo fijn mogelijk. Te grote brokjes smaken niet lekker in de paprikaboter.

Neem een mengschaal en doe er de malse hoeveboter in. Voeg de snippers sjalot, wat zout, een beetje peper en wat vers citroensap bij. Snipper het stukje chilipeper in piepkleine rode puntjes. Spoel de koriander en hak de blaadjes superfijn.

Pel de look en plet het stukje tot pulp. Doe de chilipeper, de koriander en de lookpulp in de mengschaal en voeg ook het uitgelekte vruchtvlees van de gekonfijte paprika`s toe. Meng alles tot een veelkleurige fijne kruidenboter.

Leg een vel vershoudfolie op je werkvlak, schep er (een deel) van de paprikaboter op, pak ze in en rol ze tot een worst van zo`n 4 cm diameter. Laat de rol(len) paprikaboter opstijven in de koelkast. Bereid daarna de rijst voor. Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking.

Spoel vooraf alle groenten. Verwijder het taaie hart van de venkel (bij de steel) en snijd in fijne blokjes (brunoise). Schil de wortelen en snijd ze haaks in dunne plakjes. Hou de stukjes venkel en wortel even apart. Schil de gember en pel de uien en de look. Snijd alles in superfijne stukjes. Verzamel alles in een schaaltje.

Voor de kippenbrochettes, snijd de kipfilets in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en zet aan de kant. Spoel je werkplank af. Pel de ui en snijd de bol eerst in kwarten. Snijd de grootste stukken uirok nog eens in tweeën. Schil de paprika met een dunschiller, verwijder de zaadjes en snijd de vrucht in stukken van 3 bij 3 cm.

Stel de brochettes samen: prik een stuk paprika, een stuk ui en een blokje kipfilet op de satéstokken en bewaar koel.

Om de rijst te bakken, breek je de eieren en kluts je ze samen in een potje. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak er de stukjes ui, gember, look in. Voeg even later de stukjes wortel en venkel toe. Roer tot de groenten beetgaar gestoofd zijn. Giet de geklutste eieren erbij en roer tot ze gestolde stukjes roerei geworden zijn. Voeg naar smaak een beetje sambal toe, tenzij je niet zo van die pittige smaak houdt. Voeg de gekookte
rijst toe en laat alles nog kort bakken. Strooi de (diepvries)erwten in de pan. Laat ze even warmte opnemen.

Snipper de lente-uitjes in fijne ringen en roer ze door de gebakken rijst. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

Om de brochettes te grillen en te serveren, stook je de barbecue heet. Het is ideaal als je onder een deksel kan grillen tot 250 °C-300 °C.

Strijk de brochettes in met een klein beetje (olijf)olie. Strooi er ook een beetje kipkruiden over. Leg de spiesjes met kip en groenten op het barbecuerooster boven de gloeiende kolen. Controleer om de twee minuten en draai ze af en toe om. Zodra de brochettes een beetje kleur krijgen, verhuis je ze naar een minder hete plaats op het rooster, zodat de stukken ui en paprika niet verbranden. Laat grillen tot de kip tot in de kern gaar is.

Bron

Jeroen Meus

Serveertip

Serveer een schep gebakken rijst met een warme kipbrochette. Werk de borden af met een schijfje paprikaboter.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten