Pindasaus

  • Indonesisch,
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 30-06-2013

Zoete pindasaus uit de Indonesische keuken volgens familierecept

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
3 grote eetlepels pindakaas (Calvé is lekker voor deze saus)
1 teen knoflook
1 gemberbolletje (op siroop uit een potje)
1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
1 kippenbouillonblokje (groentebouillon voor vegetarische variant)
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels ketjap manis
2 theelepels suiker
250ml water (een hoog limonadeglas)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
(Steel)pannetje
Knoflookpers
Lepel

Bereidingswijze

Doe de olie in de pan. Pers het teentje knoflook en een bolletje gember en bak deze aan in de olie. Een half minuutje bakken is genoeg. Haal dan de pan van het vuur, anders wordt de knoflook bruin en bitter.
Voeg de tomatenpuree, pindakaas, ketjap, suiker en het bouillonblokje toe. Je kunt het bouillonblokje het beste verkruimelen voordat je het in de pan doet. Voeg de helft van het glas water toe.
Zet de pan weer op het vuur (hoog) en roer alles voorzichtig door elkaar tot er een gladde saus ontstaat. Voeg naar eigen inzicht water toe totdat de saus de gewenste dikte heeft. De saus wordt nog wat dikker als hij eenmaal kookt, dus hij mag iets aan de dunne kant zijn. Breng de saus voorzichtig naar het kookpunt en haal de pan dan van het vuur. Let op: de dikke saus gaat spatten als hij kookt!
Als de saus te dun is, dan kun je wat pindakaas toevoegen of de saus wat dikker maken met maizena (in water). Is de saus te dun, dan voeg je water toe.
De saus kan later weer worden opgewarmd in de magnetron of op het vuur. Goed roeren op het vuur, anders koekt de saus aan. Eventueel weer een klein beetje water toevoegen als de saus te dik is.

In plaats van gemberbolletjes en zonnebloemolie kun je ook twee eetlepels gemberolie gebruiken om de knoflook in te bakken.
Eventueel kun je ook nog een halve ui snipperen en met de knoflook meebakken voor nog iets meer smaak in de saus.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten