1. Home
  2. Recepten
  3. Marokkaanse keuken
  4. Marokkaans kipstoofpotje

Marokkaans kipstoofpotje

Door: alidada

  • Marokkaans,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 25-06-2013

Ingrediënten 4 personen


  • 1 el gemberpoeder + 1 el verse gember geraspt (heb je geen verse gember dan laat je dat weg)
  • 1 el komijnpoeder
  • 5 tenen fijngesneden knoflook (of minder naar smaak)
  • 2 el Ras el hanout (verkrijgbaar bij Turkse/Marokkaanse supermarkt & slagers)
  • Wat saffraandraadjes
  • ± 900 gram kippendijen
  • 3 el olijfolie (de gewone geen extra vergine)
  • Klontje roomboter
  • 3 grote uien (in halve ringen)
  • 2 handen gesneden peterselie
  • 1 kaneelstokje
  • ± 75 g groene olijven zonder pit
  • 1 flinke tl Pul biber
  • 1 gekonfijte citroen (ik had 2 kleintjes zie foto ingrediënten)
  • Ps Heb je geen gekonfijte citroen neem dan een halve gewone citroen, boen goed af en snijd in dunne plakken.
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak
  • Marokkaans (of Turks) brood.


Verder heb je nodig


Stoofpan, Kommetjes voor ingrediënten, Mes en eventueel dunne handschoenen. Bord,Aluminiumfolie.

Kipstoofpotje gemaakt door pwiggers

SUPER!

SUPER!
Marokkaans kipstoofpotje

Marokkaans kipstoofpotje

Marokkaans kipstoofpotje
Marokkaans kipstoofpotje

Ingredinten

Ingredinten
Marokkaans kipstoofpotje

Inwrijven met de kruiden

Inwrijven met de kruiden
Marokkaans kipstoofpotje

Alles in de pan

Alles in de pan
Marokkaans kipstoofpotje

Knapperig brood

Knapperig brood
Marokkaans kipstoofpotje

Heerlijk! Cayenne vlokken

Heerlijk! Cayenne vlokken
Marokkaans kipstoofpotje
Marokkaans kipstoofpotje

Het oorspronkelijke recept zag ik bij de tv zender `24 kitchen`. Daar werd een hele kip gebruikt in de tajine.

Ik heb kippendijen gebruikt, wat meer of minder van het een en ander en ook andere kruiden toegevoegd zoals `Pul Biber` (Rode pepervlokken)
Hier wat informatie van internet;
http://www.receptenbaan.nl/pul-biber

Pul Biber (rode pepervlokken) wordt gebruikt in veel oosterse landen.
Het is pittig maar je tong en keel staan niet in vuur en vlam. Het is te koop in veel buitenlandse supermarkten, niet duur en probeer het eens.

Ik heb dit recept 2x gemaakt voordat ik het op smulweb zette, de 1e keer smakelijk gegeten maar toch `miste ik iets` de 2e keer was het echt naar mijn smaak en wij hebben gesmuld dus staat het nu op smulweb.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Verwarm de stoofpan voor.
  • Weeg en/of meet alle ingrediënten af, dat werkt sneller.
  • Meng in een kom de gemberpoeder met Ras el hanout, komijnpoeder, Pul biber en wat (versgemalen) peper en zout en wrijf de kip goed in met dit mengsel.
  • (ik gebruik dunne handschoenen om het kleuren van handen en nagels te voorkomen)
  • Dek af en zet even opzij.
  • Pel en snijd de uien in halve ringen, rasp de verse gember en (als je die gebruikt) en snijd de peterselie fijn.
  • Snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm de olie in de pan en voeg een klein klontje boter toe (niet noodzakelijk maar ik vind het lekker).

Bereidingswijze

  • Bak kippendijen op een matig vuur, keer regelmatig tot ze bruin zijn.
  • Verwijder kip uit de pan, leg op bord en dek af.
  • Doe uien, peterselie, knoflook, verse gember, saffraandraadjes en het kaneelstokje in dezelfde pan en bak ze circa 3-5 minuten mee.
  • Snijd de gekonfijte citroen in plakjes of reepjes en verwijder pulp en voeg toe. - Gebruik je een verse citroen voeg dan de hele plakken toe.
  • Voeg de hele olijven toe. ( OF snij ze eventueel in ringetjes)
  • Voeg de kipdelen weer toe.
  • Schenk er zoveel warm water op dat de stukken kip tot de helft onder staan.
  • Laat een ± 30- 35 minuten zachtjes stoven.
  • Proef of het naar de smaak is en voeg eventueel nog wat peper/zout toe.
  • Is de saus wat teveel?
  • Haal de kip uit de pan leg op een bord en houdt warm onder alufolie, laat de saus op een hoog vuur wat inkoken OF maak eventueel de saus aan met wat aardappelmeel als je een wat dikkere saus wilt.
  • (Beetje aardappelmeel in een kommetje, wat koud water erbij, goed roeren tot een glad papje, wat van het hete vocht toevoegen weer roeren en dan al roerend toevoegen even laten doorkoken.)
  • Verdeel wat kipdelen over de borden en giet de saus erover, doop je brood erin mmm
  • Ik heb het brood even in de oven warm gemaakt zo kreeg het een lekker knapperig korstje en wij hebben ervan gesmuld.

Serveertip

Lekker met Marokkaans/Turks brood en/ of een frisse komkommersalade.
Het brood (zie afbeelding) kreeg ik van een vriendin die het net gekregen had van een buurman. Ik heb dit nog niet gezien in Turkse of Marokkaanse winkels. Maar of je nu Hollands, Turks of Marokkaans brood neemt het zal zeker smaken!

Bron

Naar een Idee van 24 kitchen en zelf helemaal aangepast



Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top