Marokkaans kipstoofpotje

  • Marokkaans,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 25-06-2013
  • Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

  • Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

  • Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

  • Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

  • Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

  • Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

  • Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

    Marokkaans kipstoofpotje

Het oorspronkelijke recept zag ik bij de tv zender `24 kitchen`. Daar werd een hele kip gebruikt in de tajine.

Ik heb kippendijen gebruikt, wat meer of minder van het een en ander en ook andere kruiden toegevoegd zoals `Pul Biber` (Rode pepervlokken)
Hier wat informatie van internet;
http://www.receptenbaan.nl/pul-biber

Pul Biber (rode pepervlokken) wordt gebruikt in veel oosterse landen.
Het is pittig maar je tong en keel staan niet in vuur en vlam. Het is te koop in veel buitenlandse supermarkten, niet duur en probeer het eens.

Ik heb dit recept 2x gemaakt voordat ik het op smulweb zette, de 1e keer smakelijk gegeten maar toch `miste ik iets` de 2e keer was het echt naar mijn smaak en wij hebben gesmuld dus staat het nu op smulweb.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 1 el gemberpoeder + 1 el verse gember geraspt (heb je geen verse gember dan laat je dat weg)
  • 1 el komijnpoeder
  • 5 tenen fijngesneden knoflook (of minder naar smaak)
  • 2 el Ras el hanout (verkrijgbaar bij Turkse/Marokkaanse supermarkt & slagers)
  • Wat saffraandraadjes
  • ± 900 gram kippendijen
  • 3 el olijfolie (de gewone geen extra vergine)
  • Klontje roomboter
  • 3 grote uien (in halve ringen)
  • 2 handen gesneden peterselie
  • 1 kaneelstokje
  • ± 75 g groene olijven zonder pit
  • 1 flinke tl Pul biber
  • 1 gekonfijte citroen (ik had 2 kleintjes zie foto ingrediënten)
  • Ps Heb je geen gekonfijte citroen neem dan een halve gewone citroen, boen goed af en snijd in dunne plakken.
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak
  • Marokkaans (of Turks) brood.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Stoofpan, Kommetjes voor ingrediënten, Mes en eventueel dunne handschoenen. Bord,Aluminiumfolie.

Voorbereiding

  • Verwarm de stoofpan voor.
  • Weeg en/of meet alle ingrediënten af, dat werkt sneller.
  • Meng in een kom de gemberpoeder met Ras el hanout, komijnpoeder, Pul biber en wat (versgemalen) peper en zout en wrijf de kip goed in met dit mengsel.
  • (ik gebruik dunne handschoenen om het kleuren van handen en nagels te voorkomen)
  • Dek af en zet even opzij.
  • Pel en snijd de uien in halve ringen, rasp de verse gember en (als je die gebruikt) en snijd de peterselie fijn.
  • Snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm de olie in de pan en voeg een klein klontje boter toe (niet noodzakelijk maar ik vind het lekker).

Bereidingswijze

  • Bak kippendijen op een matig vuur, keer regelmatig tot ze bruin zijn.
  • Verwijder kip uit de pan, leg op bord en dek af.
  • Doe uien, peterselie, knoflook, verse gember, saffraandraadjes en het kaneelstokje in dezelfde pan en bak ze circa 3-5 minuten mee.
  • Snijd de gekonfijte citroen in plakjes of reepjes en verwijder pulp en voeg toe. - Gebruik je een verse citroen voeg dan de hele plakken toe.
  • Voeg de hele olijven toe. ( OF snij ze eventueel in ringetjes)
  • Voeg de kipdelen weer toe.
  • Schenk er zoveel warm water op dat de stukken kip tot de helft onder staan.
  • Laat een ± 30- 35 minuten zachtjes stoven.
  • Proef of het naar de smaak is en voeg eventueel nog wat peper/zout toe.
  • Is de saus wat teveel?
  • Haal de kip uit de pan leg op een bord en houdt warm onder alufolie, laat de saus op een hoog vuur wat inkoken OF maak eventueel de saus aan met wat aardappelmeel als je een wat dikkere saus wilt.
  • (Beetje aardappelmeel in een kommetje, wat koud water erbij, goed roeren tot een glad papje, wat van het hete vocht toevoegen weer roeren en dan al roerend toevoegen even laten doorkoken.)
  • Verdeel wat kipdelen over de borden en giet de saus erover, doop je brood erin mmm
  • Ik heb het brood even in de oven warm gemaakt zo kreeg het een lekker knapperig korstje en wij hebben ervan gesmuld.

Bron

Naar een Idee van 24 kitchen en zelf helemaal aangepast

Serveertip

Lekker met Marokkaans/Turks brood en/ of een frisse komkommersalade.
Het brood (zie afbeelding) kreeg ik van een vriendin die het net gekregen had van een buurman. Ik heb dit nog niet gezien in Turkse of Marokkaanse winkels. Maar of je nu Hollands, Turks of Marokkaans brood neemt het zal zeker smaken!

Laatste reacties

bennink1 avatar
bennink1 04-11-2013

Afgelopen weekend dit gerecht alleen maar geroken en dt was al voldoende om trek te krijgen! Ga het binnenkort zeker eens maken mams, xxx

tsfkar avatar
tsfkar 14-10-2013

Dit gerecht afgelopen zaterdag in de tajine gemaakt. We hebben er zelf nog wat groenten aan toegevoegd. De geuren tijdens het bereiden vullen langzaam het huis. Het smaakte heerlijk!

karin11213 avatar
karin11213 08-08-2013

Hoi Louise, neem het recept van je. Dank je wel dat je het wil delen.

inakok avatar
inakok 08-08-2013

We gaan zaterdag naar de zwarte markt in Beverwijk, dus daar kan ik ongetwijfeld de kruiden wel vinden en dan ga ik het volgende week proberen. Lijkt me erg lekker. Groetjes, Ina

Cecileg avatar
Cecileg 08-08-2013

Hoi Louise, dit was weer heerlijk, samen met Petra`s pittige tomatensalade. Zoals ik bij Petra al schreef. Hier is geen Marokkanse winkel en sommige ingredienten kan ik dus niet krijgen en heb zelf maar iets gefantaseerd. Maar zoals ik al zei; het was verrukkelijk! Lieve groet Cecile

Cecileg avatar
Cecileg 08-08-2013

Hoi Louise, dit was weer heerlijk, samen met Petra`s pittige tomatensalade. Zoals ik bij Petra al schreef. Hier is geen Marokkanse winkel en sommige ingredienten kan ik dus niet krijgen en heb zelf maar iets gefantaseerd. Maar zoals ik al zei; het was verrukkelijk! Lieve groet Cecile

bianca_md avatar
bianca_md 07-08-2013

Ziet er super lekker uit!!

pwiggers avatar
pwiggers 05-08-2013

Zo lekker!! Vandaag weer gemaakt voor gasten. Viel weer super in de smaak. Nu samen met mijn recept van [b][url=http://www.smulweb.nl/recepten/1060495/Pittige-marokkaanse-tomatensalade]Pittige-marokkaanse-tomatensalade[/b][/url]. Dat was een geweldige combinatie. Dit moet je samen proeven! Weer bedankt Louise!

Delarosa avatar
Delarosa 11-07-2013

Hoi Louise, dit gaat zeker heel binnekort bij ons op tafel komen! Water bij wijze van spreken al in de mond :) Dank je wel hiervoor, dat gaat smullen worden!!!! Vriendelijke smulgroetjes, Erwin

pwiggers avatar
pwiggers 11-07-2013

Super, super lekker!!! Dit moet je gegeten hebben!! We hebben ervan gesmuld Louise. Dit ga ik zeker heel vaak maken. Wij hebben het gegeten met rijst en een salade. Echt een TOPPER! Bedankt voor dit hele lekkere recept. Groetjes, Petra (foto is bijgesloten)

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten