Hazelnoot schuimtaart

  • Nederlands, Banket
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 25-06-2013
  • Hazelnoot schuimtaart

    Hazelnoot schuimtaart

    Hazelnoot schuimtaart

  • Hazelnoot schuimtaart

    Hazelnoot schuimtaart

    Hazelnoot schuimtaart

Je bent er even mee bezig maar het is een super lekkere taart die bij mij op verjaardagen `wegvliegt`.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Voor de schuimlagen:
• 2 eiwitten
• 110 gram fijne kristalsuiker
• 75 gram poedersuiker (gezeefd)
• 75 gram hazelnoten, gemalen

• 450 gram botercrème (zie recept)

Voor de botercème
• 500 ml volle melk
• 100 gram suiker
• ½ vanille stokje
• 45 gram custardpoeder
• 2 eierdooiers
• 100 gram suiker
• 300 gram zachte roomboter, luchtig geklopt

• 20 ml mokka-extract (zie recept)

Voor het mocca-extract:
• 50 ml zeer, sterke, warme espressokoffie
• 1 eetlepel bruine suiker
• 1 eetlepel Nescafé

25 gram hazelnootpâté (zie recept)

Voor de hazelnootpâté
• 250 gram ontvliede hazelnoten
• 150 gram suiker

Voor de afwerking:
100 gram hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
30 gram poedersuiker
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 682,66 kcal
Koolhydraten 55,52 g
Eiwitten 8,78 g
Vetten 46,41 g

Voorbereiding

Banketbakkersroom (ruim 550 ml):
Breng 450 ml melk met 50 gram suiker langzaam aan de kook. Snij het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg het stokje en de vanillemerg toe aan de melk. Roer de overige melk en suiker, het custardpoeder, de dooiers en een mespunt zout door elkaar tot een glad papje. Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet een beetje hete melk bij het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de gele room op een laag vuur en onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken. Laat afgedekt afkoelen.

Botercrème (± 900 gram):
Klop 500 gram banketbakkersroom (van voorgaande recept) met de suiker goed door. Klop hier vervolgens de goed luchtig geklopte roomboter doorheen. In de koelkast is de crème drie dagen houdbaar, in de vriezer enige maanden, mits goed verpakt.

Hazelnootpâté (± 400 gram)
Rooster de hazelnoten in een hete koekenpan of in een voorverwarmde oven van 160°C tot ze mooi goudgeel gekleurd zijn. Maal de hazelnoten en de suiker in de keukenmachine tot een dikke, vloeibare pasta (yoghurt dikte) Bewaar de pâté in de koelkast, het is, goed verpakt, een maand houdbaar. Hazelnootpâté wordt onder andere gebruikt om mokkacrème op smaak te brengen.

Mokka-extract (± 55 ml)
Roer de bruine suiker en de Nescafé door de warme espresso tot ze helemaal zijn opgelost. Laat afkoelen en bewaar het extract in de koelkast. Mokka-extract wordt onder andere gebruikt om mokkacréme op smaak te brengen.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 120°C. Klop de eiwitten met een mespuntje zout en de kristalsuiker stijf. Spatel de poedersuiker en de gemalen hazelnoten erdoor. Spuit hiervan op een met bakpapier beklede bakplaat 2 ronde plakken van 22-24 cm doorsnede. En 1 ½ cm dik. Bak de plakken 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
Maak mokkacrème (maak wat meer als je ook rozetten op de taart wilt spuiten) door de botercrème te mengen met het mokka-extract en de hazelnootpâté. Spuit op één plak schuim­gebak een laag mokkacrème. Leg de andere plak schuimgebak erop. Bestrijk de zijkant van de taart rondom met een dun laagje mokkacrème. Bestrooi de bovenkant en de zijkanten met gehakte hazelnoten en bestuif de taart licht met poedersuiker. Werk de taart eventueel af met wat opgespoten rozetjes mokkacrème en versier deze met een hazelnoot. Laat de taart in een koelkast goed koud worden. De taart is een dag na het maken het lekkerst.

Bron

Delicious!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pcpro avatar
pcpro 23-10-2015

@Smulpaapaap Dit moet een vergissing zijn: waar je 20 ml ziet moet je 50 ml lezen. Dat komt ook overeen met andere recepten. Het is niet de bedoeling dat je wat overhoudt.

Smulpaapaap avatar
Smulpaapaap 21-09-2015

Hallo Aliandria65, Ik sta te popelen om jouw recept te gaan maken, maar ik heb nog even een vraagje voordat ik alle inkopen ga doen. Het is me een beetje onduidelijk hoeveel ik ga maken. Je maakt bijv. mokka-extract met 50 ml koffie, maar je hebt 20 ml nodig. Houd je van alles heel veel over bij dit recept? Of krijg je precies de goede hoeveelheden als je de aanwijzingen allemaal opvolgt? Alvast bedankt voor het antwoord!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten