Chicken Dopiaza - spicy kip curry

  • Indiaas,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 23-06-2013
  • Chicken Dopiaza - spicy kip curry

    Chicken Dopiaza - spicy kip curry

    Chicken Dopiaza - spicy kip curry

  • Chicken Dopiaza - spicy kip curry

    Chicken Dopiaza - spicy kip curry

    Chicken Dopiaza - spicy kip curry

Het woord Dopiaza betekent twee keer uien (in het de bereiding van het gerecht wordt twee keer uien gebruikt). Ik kende al wel Lam Dopiaza, hier een gerecht van Sinfully Spicy met kip. Als variatie gebruikt zij parel uien. Volgens haar ook te vervangen door sjalotjes. Ik wil de parel uien vervangen door zilver uitjes want die heb ik ook nodig voor Boeuf Bouguignon en ik weet nu nooit wat ik met de overgebleven zilveruitjes moet doen nadat ik een zak bij de Sligro heb gekocht.

Hoop nog een keer met een vertaling te komenhttp://images.smulweb.nl/smilies/2.gif

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
1 lb chicken ,bone in ,skinned
1 tbsp fresh lemon juice
2 dry red chillies
Salt to taste
1/2 cup red pearl onions
3 medium onions
2 fat cloves of garlic
4 fresh mint leaves
1″fresh ginger shoot
1/2 cup plain greek yogurt
1/4 tsp sugar
1 cup chopped tomatoes
5 tbsp oil
Chopped cilantro

Whole Spices:

6 cloves
8-10 black peppercorns
4 green cardamom pods, cracked open
2 bay leaves
1 cinnamon stick

Dry Ground spices:

1 tbsp red chilli powder
2 tsp turmeric powder
2 tsp dry coriander powder
Garam Masala to sprinkle


Omdat het gerecht vrij lang in pan staat te sudderen adviseert Sinfully Spicy om ipv kipfilets een stuk kippenborst met het been er nog aan (bone in) te gebruiken. Dan zou het vlees malser blijven.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan met dikke bodem

Voorbereiding

Soak the dry chillies in half cup water for about 15 minutes. Once soaked, coarsely grind them using a mortar & pestle.

Rub chicken pieces with lemon juice,above red chilli paste and 1 tsp salt and set aside for 30 minutes.
Peel the pearl onions and set aside.

Grate one medium onion and squeeze out its juice.Preserve the juice.Discard the pulp.Thinly chop the rest two onions.

Coarsely grind the mint leaves, ginger shoot and garlic cloves.Mix them which beaten yogurt and juice of the onion.Set aside.

Bereidingswijze

In a heavy bottomed pot with lid, add the oil and let it come to a smoking point on high heat.Once smoking, reduce the heat, wait for 1 minute and add the pearl onions.Fry the pearl onions for 2-3 minutes until they turn light brown.Drain on a paper towel.

In the remaining oil,add the sliced onions along with all the whole spices and cook till onions turn golden brown on medium heat.About 5-8 minutes.

Next, add the chopped tomatoes along with turmeric, red chilli and coriander powder.Cook on medium heat till tomatoes become tender and you see oil separating on sides of the pot.About 5 minutes.

Add the marinated chicken along with marinade,yogurt mix and stir everything to combine properly.Check the salt at this stage.Adjust if required.

Now reduce the heat to low and let the curry cook till the chicken is tender.About 20 minutes for the size of chicken pieces you see in the pictures.

When the chicken is tender, add the fried pearl onions & sugar ,mix well, cover again and let simmer for another 10 minutes.

Bron

http://sinfullyspicy.com/2011/04/20/chicken-dopiaza/

Serveertip

Garnish with chopped cilantro and sprinkle with garam masala if u like.

Serve warm with rice or flatbreads.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten