Bijzondere kruidige couscoussalade

  • Marokkaans, Salade
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 04-06-2013
  • Bijzondere kruidige couscoussalade

    Bijzondere kruidige couscoussalade

    Bijzondere kruidige couscoussalade

Chefkok Yotam Ottolenghi combineert zijn eigentijdse kookstijl met de traditionele Marokaanse Berberkeuken. Deze kruidige couscoussalade met gegrilde cherrytomaatjes smaak heerlijk bij een gegrild stukje lamsvlees en met een saus van Griekse yoghurt met knoflook en olie. Perfect voor een zomerse dag, buiten in het zonnetje.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
- 6 tbsp olijfolie
- 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
- tbsp honing
- halve tbsp ras el hanout specerijenmix
- 60 gram witte rozijnen (sultana`s)
- 600 gram cherrytomaten
- 500 gram couscous
- 25 gram ongezouten boter in blokjes van ca. 3 cm
- 1 tsp komijnzaadjes, geroosterd en geplet
- 1 geperste knoflookteen, zonder hart
- 80 gram geroosterde amandelen, grof gehakt
- 25 gram rocketsla, grof gesneden
- 20 gram koriander, grof gesneden
- 20 gram peterselie, grof gesneden
- 20 gram munt, grof gesneden`
- 2 tbsp citroensap
- 2 tbsp olijfolie of arganolie indien verkrijgbaar
- zout en peper

n.b.:
- 1 tbsp=tablespoon = ca. 15 gram
- 1 tsp=theespoon = ca. 5 gram
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 482,22 kcal
Koolhydraten 62,01 g
Eiwitten 11,88 g
Vetten 19,22 g
Benodigdheden
oven, sauteerpan, grillpan, braadslee

Voorbereiding

- oven verwarmen op ca. 160 graden
- uien snijden
- kruiden snijden
- knoflook persen

Bereidingswijze

Begin met het carameliseren van de uien, plaats de sauteerpan op het vuur, voeg 2 tbsp`s olijfolie toe, de uien, honing, ras el hanout, snufje zout en peper en bak dit mengsel voor ca. 20 minuten tot de uien zacht, donker bruin en zoet zijn.

Haal de pan van het vuur en roer er de rozijnen door en zet apart

Plaats een grillpan op hoog vuur en laat gloeiend heet worden. Mix de tomaten met 2 tbs`s olijfolie en grill ca. 4 minuten totdat het velletje licht verkreukeld/gescheurd is en het vruchtvlees zacht is, af en toe omkeren, zodra klaar, apart zetten

Bedek de bodem en zijkanten van een braadslee (20x30 cm) met bakpapier en doe de couscous erin, voeg beetje zout toe. Giet hierover 800 ml heet gekookt water en 2 tbsp olie en laat 10 minuten intrekken afgedekt met alu-folie.

Als ingetrokken, dan folie eraf en leg de boterblokjes op de couscous, daarna folie erweer over, en plaats in de oven en bak voor ca. 15 minuten, daarna folie verwijderen en couscous met vork los"woelen". Af laten koelen en in een grote schaal doen. Voeg de uien en de rozijnen mix erbij en roer goed door.

Dan de komijnzaadjes, de geperste knoflook, amandelen, sla en de meeste kruiden, hou beetje over.

Als laatste, citroensap, zout en peper en dan pas de tomaatjes erdoor, rest van kruiden erover heen sprenkelen samen met nog een paar druppels (argan)olie.

En klaar is de couscoussalade, grill hierbij een paar lekkere lamskoteletjes http://www.smulweb.nl/recepten/1412591/Fantastisch-gemarineerde-lamskoteletten
en een lekkere knoflookyoghurtsaus, evt. pitabroodjes met http://www.smulweb.nl/recepten/1412868/Pittig-geroosterde-rode-paprika-hummus

Bron

Yotam Ottolenghi

Serveertip

Wijntip: Pharos Bodega Classica
http://webstore.ottolenghi.co.uk/products/rioja-pharos-bodega-classica-11

Laatste reacties

mikolajkalinowski avatar
mikolajkalinowski 18-01-2022

Dobry dzień. Sałatka okazała się bardzo smaczna. W przeszłości miałam problemy z karmelizacją cebuli, ale wyszło mi to świetnie. Dziękuję Ci.

mikoo avatar
mikoo 04-11-2014

Wat een heerlijke salade. Even wat tijd besteden aan het snijden van alle kruiden en het karamelliseren van de uien, maar zeker de moeite waard. Een top gerecht dat geregeld bij ons op tafel staat.

hedy1962 avatar
hedy1962 12-06-2013

Hallo sudumer, Ik neem graag je recept mee , ik ben nl een groot fan van de gerechten van Yotam Ottolenghi. Je hoort het van me als ik het gemaakt heb. Groetjes, Hedy

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten