Farfalle met tomaten-mozzarellasaus en pittige gehaktballetj

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 03-06-2013

Een pasta met een verrassende saus die zowel een beetje pittig van de oregano als lekker romig van de mozzarella is. De combinatie van ingrediënten is een tikkeltje ongebruikelijk en daardoor extra verrassend!

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
300 g gehakt
200 g farfalle
1 ui
1 courgette
2 teentjes knoflook
2 takjes tijm
3 takjes oregano, fijngehakt
1 takje peterselie, fijngehakt
cayennepeper
zout
35 g pijnboompitten
1 zakje mozzarella
150 ml droge witte wijn
1 blikje tomatenpuree
braadboter
olijfolie
evt. parmezaanse kaas
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Doe het gehakt in een kom en bestrooi het met de fijngehakte peterselie, een flinke hoeveelheid cayennepeper en een snufje zout. Kneed de peterselie, cayennepeper en zout goed door het gehakt en kneed nog even door. Draai het gehakt vervolgens in balletjes van 2 à 3 cm doorsnee. Zet de kom met de balletjes in de koelkast en laat ze daar een half uurtje staan om de smaak van de peterselie, cayennepeper en zout er goed in te laten trekken. Snipper intussen de ui en knoflook en snijd de courgette in blokjes.

Bereidingswijze

Zet een braadpan op het vuur met boter erin. Braad de gehaktballetjes op hoog vuur rondom bruin en blus af met de helft van de witte wijn. Doe het deksel op de pan en zet het vuur zacht. Zet nu een kleine koekepan en een wok op hoog vuur. Doe in de wok een scheutje olijfolie en de ui en knoflook en in de koekepan de pijnboompitten. Schep met een spatel zowel ui en knoflook als de pijnboompitten 2 minuten lang om. Zet het vuur onder de pijnboompitten uit. Voeg de courgette toe aan de ui en knoflook. Schep dit nog twee minuten om. Schep intussen de gehaktballetjes ook nog een keer om.

Voeg het blikje tomatenpuree en de andere helft van de witte wijn toe aan het groentemengsel en roer even door. Zet het vuur laag. Voeg de takjes tijm en de gehakte oregano hieraan toe en roer nogmaals door. Laat dit even zachtjes pruttelen en zet intussen de farfalle op het vuur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de mozzarella in kleine stukjes. Doe de gehaktballetjes, de pijnboompitten en de mozzarella nu bij de saus en roer dit flink door op middelhoog vuur. Je kan nu het vocht waarin je de gehaktballetjes hebt gebraden voor een deel toevoegen aan de saus. Hoeveel van dit vocht je toevoegt hangt af van je saus; als deze dik en draderig is voeg je meer vocht toe. Zorg wel dat je dit snel doet want als je de saus te lang op het vuur laat staan wordt de mozzarella steeds draderiger. Zet wanneer de saus goed is het vuur zo laag mogelijk, zodat de saus warm blijft maar niet meer pruttelt.

Proef of de farfalle gaar is en zo ja, giet het dan af en verdeel het over twee diepe borden. Zet het vuur onder de saus uit en roer nogmaals goed door. Haal de takjes tijm uit de saus en verdeel de saus over de farfalle op de borden. Strooi eventueel gesnipperde of geraspte parmezaan over het gerecht.

Serveertip

Dien het gerecht op met een glas liefst droge witte wijn.

Eet smakelijk!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten