1. Home
  2. Recepten
  3. Chinese keuken
  4. CHILIOLIE

CHILIOLIE

Door: deonart

  • Chinees, Saus/dressing
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 27-05-2013

Ingrediënten


500 ml bakolie
100 gr gemalen Sichuanese chilipepers (niet de kleine, die is te pittig) of Koreaans peperpoeder
1 theel. sesamzaadjes
een stukje gember, ongeschild en gekneusd


CHILIOLIE
CHILIOLIE
CHILIOLIE
CHILIOLIE

HONG YOU

"Deze olie is een onmisbare ingrediënt in Sishuanese koude gerechten. Hij wordt tevens gebruikt om dumplings en andere snacks in te dippen."

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit de olie op hoog vuur tot circa 200*C. Laat hem erna 10 minituten afkoelen tot circa 140*C.

Doe de gemalen chilipepers, de sesamzaadjes en de gember in een hittebestendige kom. Houd een beetje koude olie binnen handbereik. Als de hete olie is afgekoeld tot de juiste temperatuur, giet je een beetje ervan over de chilipeper.Deze moet zachtjes maar tegelijkertijd krachtig gaan sissen en `geroosterd` beginnen te ruiken. Giet de rest van de olie erover en roer alles door elkaar. Als je denkt dat de olie te heet is en de chilipeper zou kunnen verbranden, voeg je gewoon een beetje koude olie toe om de hete olie wat af te koelen. Zorgt er wel voor dat de olie heet genoeg blijft: zonder het sissen ontstaat het gewenste `geroosterde` aroma niet. Als je de olie over de chilipeper giet en je merkt dat de olie niet heet genoeg is, , dan kun je het geheel in een pan gieten en zachtjes verwarmen tot het heerlijk ruikt en een donkere, robijnrode kleur krijgt.
Let wel goed op dat de chilipeper niet verbrandt: de chilipeper zal gaan sputteren en sissen als een soort heksenbrouwsel. Daarbij komen heerlijke geuren vrij, maar de chilipeper kan wel snel verbranden en zwart worden.

Doe de olie, als hij helemaal is afgekoeld, samen met het bezinksel in potjes. Laat de olie minstens een dag staan voordat je hem gebruikt. Bewaar de potjes op een donkere koele plaats.

zo maal je zelf chilipepers.
Dit is de methode van de Sichuanese chef-kok Tu Bo. Snijd chilipepers doormidden en verwijder de zaadjes zo goed mogelijk. Doe de chilipepers in een droge wok op heel laag vuur en roer tot ze lekker ruiken en knapperig zijn. (je kunt de chilipepers nu eventueel zeven om nog meer zaadjes te verwijderen) Doe een klein beetje olie in de wok en blijft roeren tot de chilipepers glanzen en een tikkeltje donkerder kleuren (in vaktaal wordt deze kleur `kakkerlakkleur` genoemd) Stamp de chilipepers in een vijzel tot fijne vlokken. Zorg ervoor dat je ze niet tot poeder stampt.

Bron

Fuchsia Dunlop



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deonart
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top