Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Griekse keuken
  4. Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Door: Fressnapf

  • Grieks
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 26-05-2013

Ingrediënten 6 personen


2 uien (heel fijn gesnipperd)
1 pond risottorijst
1 pakket gepekelde wijnbladeren van 1 kilo
Tijm
1 citroen (sap)
Zeezout
Zwarte peper
Salie
Rozemarijn
Griekse olijfolie
Munt
Dille


Verder heb je nodig


Kookpan

Griekse Dolma′s

zelf gemaakt uit eigen keuken, lekker

Rijst koken

goed kruiden en blijven proeven

Wijnblad uitvouwen

met 2 lepels een quenelle maken, l/r dichtvouwen en oprollen


Wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Een leuke tapas en kun je in ieder Grieks (of Turks) restaurant krijgen. Je kunt ze ook kopen in blikken bij de supermarkten, maar die vinden wij niet zo lekker. Veel te klef en te vet en sommige merken smaken zelfs flauw. Maak ze daarom eens zelf ! Het is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder als je ze vers maakt en lauwwarm eet. Bovendien heel leuk om te doen. Gepekelde wijnbladeren kun je kopen in elke Turkse winkel. Dit recept is voldoende voor 55-60 stuks ! Leuk om te geven bij de borrel, Barbecue, of als antipasti (Tapas). Ik heb risotto genomen maar hoeft niet ! Langkorrelrijst gaat ook prima, maar risotto heeft meer een bite.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Neem de wijnbladeren uit de verpakking. De wijnbladeren zijn gepekeld, dus zout! Dit heeft men gedaan vanwege de houdbaarheid. Leg ze in een bak met lauwwarm water en laat ze minstens 1 uur weken. Ververs het lauwwarme water tenminste elk kwartier. Dit om de wijnbladeren te ontdoen van de pekel.
Hak de uien heel fijn en bak ze in een pan in wat olijfolie glazig. Voeg dan water toe en langzaam de risottorijst. Deze rijst neemt erg veel water op, blijf dus even gieten. Risotto mag nooit verdrinken want anders krijg je een slappe zooi. Blijf gieten en roeren totdat de rijst voldoende water heeft opgenomen en niet kleeft. Nu op smaak brengen met zout, peper en de overige specerijen, blijf dus proeven. Zorg ervoor dat de rijst nog bite heeft. Laat de rijst, indien op smaak, afkoelen.
Neem nu de wijnbladeren, pak alleen de goede. Leg ze op hun kop op en plank, neem twee dessertlepels en maak quenelles (bolletjes) van de gekruide rijst. Leg dat bolletje in het midden van het blad, Vouw het rechts en links dicht en rol het op.
Neem een grote pan en zet de Dolma`s rechtop klem tegen elkaar neer (ze mogen niet open gaan). Giet er water op totdat de Dolma`s bijna bedekt zijn. Giet het citroensap erop en besprenkel de bovenkant rijkelijk met olijfolie. Breng aan de kook en kook ze in ongeveer 35-40 minuten gaar. Haal ze dan uit de pan, proef er eentje lauwwarm en smullen. Laat de rest afkoelen en leg die in een doos in de koelkast. Om te eten warm je ze 1 minuutje op in de magnetron op stand 6 of 600 watt. Kooktip: Met de vulling kan je eindeloos variëren. Neem ook eens ajvar of rozijnen. Doe ze in een wekpot, draai die even om (trekt vacuum) en ze zijn lang houdbaar.

Serveertip

Lekker als tapas, borrelhapjes of als voorgerecht.

Bron

Grieks kookboek met eigen draai



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Trots zijn we op de nominatie voor de `Website van het jaar 2018`. Help ons winnen, onder de stemmers worden 5 kookboekenpakket t.w.v. € 100,-- verloot.… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top