Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

  • Grieks, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 26-05-2013
  • Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

    Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

    Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

Dit is echt een top baklava. Het recept heb ik ooit gekregen van een echte Turkse bakker een plaats verderop. Lekker knapperig en mierzoet dessert, vaak opgeleukt met vanille ijs en een klodder verse slagroom. Ik ben niet zo van het zoete, maar dit gerecht daar kan men mij gerust voor bellen en ik kom proeven. Leuk om zelf te maken en kun je zelfs ruim van tevoren maken voordat je het gaat eten. Dit staat op elke kaart als dessert in Griekse en Turkse restaurants.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voor de honingsiroop

125 gr Honing (vloeibaar)
300 gr basterdsuiker
2 e vers citroensap
2 ½ t kaneel

Voor de vulling

300 gr ongezouten pistache noten
300 gr walnoten
120 gr suiker
3 t kaneel
300 gr roomboter (in blokjes)
Rasp van de schil van een citroen
450 gr filodeeg
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1592,77 kcal
Koolhydraten 144,38 g
Eiwitten 27,25 g
Vetten 98,96 g
Benodigdheden
Bakblik of ovenschaal

Bereidingswijze

Voor de siroop meng de suiker, honing, kaneel en 300 ml water in een pan en verwarm. Los zo al roerend de suiker op. Laat 20 minuten pruttelen totdat het wat ingekookt is. Breng op smaak met citroensap, zeef het vocht en zet het weg. Je kunt dit mengsel rustig één dag eerder maken.
Hak de noten fijn en rooster ze heel even of in een pan of in de oven op 160 graden. Zo komen die smaken in de verse noten beter vrij. Je kan het ook doen met een keukenmachine (foodprocessor).
Meng de noten, suiker, citroenschil rasp in een kom of schaaltje. Smelt de boter op laag vuur (niet laten verbranden) en houd ietswat lauwwarm. Neem een bakblik en smeer die in met de gesmolten boter. Ga hem nu in laagjes opvullen. Filodeeg, notenmengsel, siroop, filodeeg, notenmengsel, siroop en dek af met filodeeg totdat het op is. Smeer de bovenlaag in met wat boter. Verwarm de oven voor op 160 graden, zet het volle bakblik erin en bak bruin in ongeveer 45 – 60 minuten. Hetelucht gaat sneller dan een oven op aardgas. Laat het afkoelen, smeer de bovenkant in met het laatste beetje mierzoete siroop en snijd het in vierkantjes of ruitjes. Serveer op een dessertbordje. Baklava met vanille ijs en een dot slagroom is ook traditioneel en nog veel lekkerder! Geef er (Grieks) koffie en een glaasje Metaxa bij (= Griekse Cognac) en smullen.

Bron

Gekregen van Turkse patissier

Serveertip

Vanille ijs en slagroom.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

AlbelOne avatar
AlbelOne 20-08-2017

Ik heb dit op de wijze zoals hierboven beschreven gemaakt maar vond het resultaat maar niks. Zeer waarschijnlijk door de bereidingswijze die niet correct is (?) 300 gr boter is veel te veel voor een bakblik in te smeren. Bij andere recepten wordt de siroop pas over het gebak gegoten nadat dit gebakken is waardoor het lekker kan indringen in het gebak; Door het meebakken van de siroop had ik een gebak in het geheel niet op baklava lijkt en zeer hard was. De smaak was overigens zeer goed. Volgende maal giet ik er de siroop op na het bakken.

Cookie600 avatar
Cookie600 31-05-2013

Lekker hoor :) ik neem `m mee, dankjewel :)

hedy1962 avatar
hedy1962 30-05-2013

Hallo Alex , Ook dit recept neem ik heel graag van je mee. Wij zijn thuis allemaal DOL op baklava. Ik heb het ooit eens voor mijn schoonvader gemaakt als cadeautje voor zijn verjaardag ( hij is n.l. een ENORME zoetekauw , haha :) Het was toen perfect gelukt, maar het recept had ik niet meer en dit recept van Turkse patissier moet ik dan ook echt wel meenemen. Groetjes en bedankt, Hedy

swampie1 avatar
swampie1 29-05-2013

waarom 300gr. boter eigenlijk,lijkt me wel veel om alleen je bakblik in te vetten

patisjeetje avatar
patisjeetje 26-05-2013

ik neem hem mee hoor groetjes Gre.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten