1. Home
  2. Recepten
  3. Ijs
  4. Pistache ijs
  5. Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

  • Grieks, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 26-05-2013

Ingrediënten 6 personen


Voor de honingsiroop

125 gr Honing (vloeibaar)
300 gr basterdsuiker
2 e vers citroensap
2 ½ t kaneel

Voor de vulling

300 gr ongezouten pistache noten
300 gr walnoten
120 gr suiker
3 t kaneel
300 gr roomboter (in blokjes)
Rasp van de schil van een citroen
450 gr filodeeg


Add to JUMBO shopping list

Verder heb je nodig


Bakblik of ovenschaal


Baklava

uit eigen keuken

uit eigen keuken
Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)
Baklava (origineel van de echte Turkse bakker)

Dit is echt een top baklava. Het recept heb ik ooit gekregen van een echte Turkse bakker een plaats verderop. Lekker knapperig en mierzoet dessert, vaak opgeleukt met vanille ijs en een klodder verse slagroom. Ik ben niet zo van het zoete, maar dit gerecht daar kan men mij gerust voor bellen en ik kom proeven. Leuk om zelf te maken en kun je zelfs ruim van tevoren maken voordat je het gaat eten. Dit staat op elke kaart als dessert in Griekse en Turkse restaurants.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor de siroop meng de suiker, honing, kaneel en 300 ml water in een pan en verwarm. Los zo al roerend de suiker op. Laat 20 minuten pruttelen totdat het wat ingekookt is. Breng op smaak met citroensap, zeef het vocht en zet het weg. Je kunt dit mengsel rustig één dag eerder maken.
Hak de noten fijn en rooster ze heel even of in een pan of in de oven op 160 graden. Zo komen die smaken in de verse noten beter vrij. Je kan het ook doen met een keukenmachine (foodprocessor).
Meng de noten, suiker, citroenschil rasp in een kom of schaaltje. Smelt de boter op laag vuur (niet laten verbranden) en houd ietswat lauwwarm. Neem een bakblik en smeer die in met de gesmolten boter. Ga hem nu in laagjes opvullen. Filodeeg, notenmengsel, siroop, filodeeg, notenmengsel, siroop en dek af met filodeeg totdat het op is. Smeer de bovenlaag in met wat boter. Verwarm de oven voor op 160 graden, zet het volle bakblik erin en bak bruin in ongeveer 45 60 minuten. Hetelucht gaat sneller dan een oven op aardgas. Laat het afkoelen, smeer de bovenkant in met het laatste beetje mierzoete siroop en snijd het in vierkantjes of ruitjes. Serveer op een dessertbordje. Baklava met vanille ijs en een dot slagroom is ook traditioneel en nog veel lekkerder! Geef er (Grieks) koffie en een glaasje Metaxa bij (= Griekse Cognac) en smullen.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Vanille ijs en slagroom.

Bron

Gekregen van Turkse patissier



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top