Vegatarisch aubergine met kikkererwten
- Indiaas,
- 60-120 min.
Lekker vegatarisch gerecht met kikkererwten en aubergine, makkelijk klaar te maken
Ingrediënten
2 el neutrale olie,1 middelgrote aubergine, in blokjes
1 el geschilde en geraspte gemberwortel
2 hete verse chilipepers, zaad verwijderd, gehakt,
1 takje verse kerriebladeren, of een aantal gedroogde blaadjes (naar keuze)
500 gr kilo gare zwarte of gewone kikkererwten,
met ca. 2,35 dl kookvocht van de kikkererwten
ca. 2,35 dl ongezoete kokosmelk
1 el kerriepoeder t
1 tl kurkumapoeder
snufje asafoetida (naar keuze)
2 el rietsuiker
1 el tamarindepasta of versgeperst limoensap,
naar smaak
zout en versgemalen zwarte peper
verse koriander, gehakt, voor de garnering
fijn gehakte geroosterde pinda`s, voor de garnering
Bereidingswijze
Vers kerrieblad maakt een groot verschil voor dit gerecht; probeer er dus aan te komen. En neem bij voorkeur zwarte kikkererwten, als je die kunt vinden.
1. Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de blokjes aubergine, onder af en toe omscheppen, in 5-10 minuten goudbruin. Voeg de gember, chilipepers en kerriebladeren toe, roer en bak alles in 1 minuut geurig.
2. Voeg de kikkererwten met het vocht, de sambar, kurkuma, desgewenst de asafoetida, de rietsuiker, tamarinde en flink wat peper en zout toe. Breng aan de kook. Temper het vuur zodat alles zachtjes kookt. Roer af en toe en kook het mengsel circa 15 minuten, tot de aubergine zeer gaar is en de saus is ingedikt.
3. Voeg naar smaak peper, zout, suiker en/of tamarinde toe. Strooi de koriander en pinda`s erover. Of bewaar het gerecht afgedekt maximaal twee dagen in de koelkast, verwarm het zachtjes en strooi de koriander en pinda`s er vlak voor het serveren over.
Bron
http://www.devegetarier.nl/recepten/peulvruchten/meer-zoete-dan-zure-kikkererwten-met-aubergine
Serveertip
Lekker met gierst, quinoa of couscous.