Balinese kipschotel uit de oven
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 21-05-2013
Dit is echt een hemelse Indonesische kipschotel. Dit gerecht is vreselijk lekker dankzij de saus en marinade. Traditioneel wordt dit gegeten met gekookte witte rijst want dan kun je die lekkere saus ook helemaal opgebruiken. Wij eten het ook wel met vers Turks brood want dat leent zich prima om de saus mee op te deppen. Lauwwarm is het ook vreselijk lekker en dit gerecht leent zich prima voor een feestje, buffet of als partyschotel, maak dan desnoods iets meer. Uiteraard zijn de kleintjes hier ook dol op want ze likken hierbij, net als wij, hun vingertjes af!
Ingrediënten 4 personen
8-12 kipdelen (poten, drumsticks, dijen, karbonades)50 ml zoete sojasaus
40 ml sojasaus
100 gr honing
½ bolletje knoflook (fijn)
1 e Tabasco
½ e anijspoeder
2 cm verse gember (geraspt)
3 e Chinese rijstazijn
1 e kerriepoeder
1 e kaneel
1 e zoete paprikapoeder
100 ml gezeefde tomaten
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 492,37 kcal |
Koolhydraten | 34,40 g |
Eiwitten | 56,72 g |
Vetten | 13,24 g |
Benodigdheden
OvenschaalBereidingswijze
Was de kipdelen en dep ze droog met keukenpapier. Hak de knoflook, rasp de gember. De twee soorten sojasaus, gezeefde tomaten, honing, azijn en alle specerijen in een bak doen en goed mengen. Neem een grote glazen of stenen ovenschaal, leg de gewassen kipdelen erin en giet de saus erover. Neem een keukenkwastje en wrijf van boven de huid van de kipdelen goed in. Niet teveel saus, maximaal voor twee derde deel mag het onderstaan. Dan kan die kip onderin mooi garen terwijl de bovenkant eigenlijk door de warmte krokant gegrild wordt. Zet de ovenschaal nu in een voorverwarmde oven van 170 graden (hetelucht iets minder) en laat het anderhalf tot twee uur garen. Van tijd tot tijd met het kwastje nog wat saus uit de schaal over die kip uitsmeren want gaat lekker karamelisseren. Let op dat het niet aanbrand. Na anderhalf uur prik je er eens met een vork in en als dat makkelijk gaat en er wat vocht diep uit die kipdelen komt dan is je kip goed gaar. Lekker kluiven en smullen.
Serveertip
Lekker met witte rijst en atjar
Laatste reacties
Wat een super heerlijke schotel; ik ben maar alleen dus alles ongeveer gehalveerd en dan kan ik er lekker 2 keer van genieten. Bedankt!!
Heerlijk. Tip, als je kippendijen gebruikt kun je met de halve hoeveelheid aan saus toe.
Je recept meegenomen en ga deze maken. Ik gebruik zelf altijd een kernthermometer om zeker te zijn van de gaarheid. Werkt heel goed. Smulgroet Els
Al vaak gemaakt met kippendijen, blijft smullen!
Het was heerlijk. Thnx!
Dank je wel voor dit heerlijke recept, we hebben ervan gesmuld!
Morgen gaan we deze heerlijke Balinese kip weer eten, samen met de pittige Indische groentensoep en sajoer boontjes😋😋
Hallo Alex heerlijk recept maar wat is de andere soja saus maakt dit veel verschil gr monique
Alex, deze neem ik mee en ga hem snel maken...lijkt mij verrukkelijk! Groetjes, fijn weekend!
Ik ken alleen ketjap manis als zoete sojasaus, alle andere zoals japanse sojasaus zijn niet zoet. Ik neem aan dat je niet ketjap asin bedoelt, die is erg zout...