Balinese kipschotel uit de oven

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 21-05-2013
  • Balinese kipschotel uit de oven

    Balinese kipschotel uit de oven

    Balinese kipschotel uit de oven

  • Balinese kipschotel uit de oven

    Balinese kipschotel uit de oven

    Balinese kipschotel uit de oven

  • Balinese kipschotel uit de oven

    Balinese kipschotel uit de oven

    Balinese kipschotel uit de oven

Dit is echt een hemelse Indonesische kipschotel. Dit gerecht is vreselijk lekker dankzij de saus en marinade. Traditioneel wordt dit gegeten met gekookte witte rijst want dan kun je die lekkere saus ook helemaal opgebruiken. Wij eten het ook wel met vers Turks brood want dat leent zich prima om de saus mee op te deppen. Lauwwarm is het ook vreselijk lekker en dit gerecht leent zich prima voor een feestje, buffet of als partyschotel, maak dan desnoods iets meer. Uiteraard zijn de kleintjes hier ook dol op want ze likken hierbij, net als wij, hun vingertjes af!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
8-12 kipdelen (poten, drumsticks, dijen, karbonades)
50 ml zoete sojasaus
40 ml sojasaus
100 gr honing
½ bolletje knoflook (fijn)
1 e Tabasco
½ e anijspoeder
2 cm verse gember (geraspt)
3 e Chinese rijstazijn
1 e kerriepoeder
1 e kaneel
1 e zoete paprikapoeder
100 ml gezeefde tomaten
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal

Bereidingswijze

Was de kipdelen en dep ze droog met keukenpapier. Hak de knoflook, rasp de gember. De twee soorten sojasaus, gezeefde tomaten, honing, azijn en alle specerijen in een bak doen en goed mengen. Neem een grote glazen of stenen ovenschaal, leg de gewassen kipdelen erin en giet de saus erover. Neem een keukenkwastje en wrijf van boven de huid van de kipdelen goed in. Niet teveel saus, maximaal voor twee derde deel mag het onderstaan. Dan kan die kip onderin mooi garen terwijl de bovenkant eigenlijk door de warmte krokant gegrild wordt. Zet de ovenschaal nu in een voorverwarmde oven van 170 graden (hetelucht iets minder) en laat het anderhalf tot twee uur garen. Van tijd tot tijd met het kwastje nog wat saus uit de schaal over die kip uitsmeren want gaat lekker karamelisseren. Let op dat het niet aanbrand. Na anderhalf uur prik je er eens met een vork in en als dat makkelijk gaat en er wat vocht diep uit die kipdelen komt dan is je kip goed gaar. Lekker kluiven en smullen.

Serveertip

Lekker met witte rijst en atjar

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

professoroud avatar
professoroud 07-12-2020

Wat een super heerlijke schotel; ik ben maar alleen dus alles ongeveer gehalveerd en dan kan ik er lekker 2 keer van genieten. Bedankt!!

a3anne avatar
a3anne 30-10-2020

Heerlijk. Tip, als je kippendijen gebruikt kun je met de halve hoeveelheid aan saus toe.

meeuw405 avatar
meeuw405 20-05-2019

Je recept meegenomen en ga deze maken. Ik gebruik zelf altijd een kernthermometer om zeker te zijn van de gaarheid. Werkt heel goed. Smulgroet Els

dorinanl avatar
dorinanl 19-05-2019

Al vaak gemaakt met kippendijen, blijft smullen!

iolair avatar
iolair 04-03-2018

Het was heerlijk. Thnx!

anibo avatar
anibo 04-03-2016

Dank je wel voor dit heerlijke recept, we hebben ervan gesmuld!

Lammy1954 avatar
Lammy1954 27-09-2014

Morgen gaan we deze heerlijke Balinese kip weer eten, samen met de pittige Indische groentensoep en sajoer boontjes😋😋

moniquek1 avatar
moniquek1 02-02-2014

Hallo Alex heerlijk recept maar wat is de andere soja saus maakt dit veel verschil gr monique

adeline43 avatar
adeline43 01-02-2014

Alex, deze neem ik mee en ga hem snel maken...lijkt mij verrukkelijk! Groetjes, fijn weekend!

Purrie avatar
Purrie 29-01-2014

Ik ken alleen ketjap manis als zoete sojasaus, alle andere zoals japanse sojasaus zijn niet zoet. Ik neem aan dat je niet ketjap asin bedoelt, die is erg zout...

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten