Aloo Gosht

  • Indiaas,
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 20-05-2013
  • Aloo Gosht

    Aloo Gosht

    Aloo Gosht

  • Aloo Gosht

    Aloo Gosht

    Aloo Gosht

Gerecht met lamsvlees en aardappelen.

Bekend gerecht uit Noord-India (of Pakistan). Oorspronkelijk een gerecht bereidt met geitevlees maar kan ook heel goed met lamsvlees worden bereid.

Dit gerecht kom je in verschillende boeken en blogs tegen en de recepten voor dit gerecht zijn nogal verschillend, hier de versie van de weergaloze Sinfully Spicy. Ik heb haar recept zo goed mogelijk vertaald en van commentaar voorzien.

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
For 2-4 personens:

500 gr lamsbout in blokjes van 3-4 cm
4 middelgrote aardappelen, geschild en in grote blokjes gesneden (beste vastkokende aardappelen)
2 indian bay leaves
kaneelpijpje van ca 2,5 cm
2 middelgrote rode uien, fijngesneden
3 middelgrote tomaten, fijngesneden
1/2 tl palmsuiker
4 el mosterd olie (kan vervangen worden door oa zonnebloem olie).
1.5 cup water (ca 350 ml)
koriander blaadjes voor garnering

Voor de spicy pasta:-

10-12 gedroogde rode chili pepers
1 tl komzijnzaad
1/4 tl venkelzaad
2 tl korianderzaad
6 groene kardamom
4 kruidnagels
8 zwarte peperkorrels
5 tenen knoflook
5 cm verse gember
Water for soaking the spices (about 1/4 cup)

Opmerkingen: in bepaalde streken in Noord-India wordt veel met mosterd olie gekookt (hier in nederland nergens te krijgen. Ik heb het besteld bij de webwinkel Spices of India). Men zweert dat het voor sommige gerechten echt uitmaakt. Voor dit gerecht: in andere Aloo Gosht recepten wordt met een gewone plantaardige olie gewerkt, dus ik neem maar aan dat het niet echt kritisch is.

Opmerking 2: wat betreft de rode chili pepers. Die zullen echt naar smaak moeten worden toegevoegd. Sinfully Spice zegt daarover: "I use kashmiri mirch chillies. Kashmiri chillies are used more for color than heat thats why I have used two kinds in the recipe. Kashmiri mirch lends a rich, deep scarlet color to the gravy without the heat & they are easily available in indian stores. You can de-seed the chillies to reduce heat further.The actual heat in the dish comes from the use of red chilli powder & black peppercorns. However, you can also adjust the amount to tolerance".

Hier nadere info over kashmiri mirch: http://nomoremicrowaves.wordpress.com/2010/03/15/wtf-is-kashmiri-chili-powder/ of hier http://www.foodista.com/food/TNBFW6DX/kashmiri-mirch

Kashmiri mirch is dus een heel andere chili peper dan de "red chilies". Het lijkt meer op paprika en is veel minder heet. Het geeft vooral een rode kleur aan het gerecht. Ik heb het in nederland niet kunnen vinden. Ik heb het wel gevonden op de Spices of India website in de UK, Daar kun je zakjes met de gedroogde hele kashmiri mirch chillies vinden maar ook zakjes met kashmiri mirch poeder. Mocht je kashmiri mirch powder voor dit recept willen gebruiken dan raadt Sinfully spice een halve eetlepel aan.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Week de pepers, komijnzaad, venkelzaad, korianderzaad, kardamoms, kruidnagels en peperkorrels in 1/4 kopje water (ca 15 minuten).

Giet daarna het water af en doe de specerijen in een blender (maar bewaar de vloeistof).

Maal de specerijen tesamen met de knoflook en gember tot een gladde pasta. Gebruik het weekvocht eventueel om wat vocht aan de pasta toe te voegen.

Bereidingswijze

Marinate the cubed mutton in half of the spice paste for 15 minutes. While the mutton is marinating, heat up the oil in a heavy bottomed pot with lid on high heat till you see ripples on the surface. At this point reduce the heat to medium & wait for 2 minutes. Temper the oil with tejpatta & cinnamon stick. Wait for 15 seconds till you smell the aroma. Next, add the chopped onions to the pot & cook on medium heat with stirring till they turn golden brown.About 8-10 minutes.

Next, reduce the heat to low & add the chopped tomatoes along with the spice paste, red chilli powder & cook the mixture for about 8 minutes, stirring continuously till you see oil separating on sides of the pot. At this point,again turn the heat to medium & add the marinated mutton & salt. Saute for 10-12 minutes till the mutton pieces are slightly browned. You will see water from mutton separating at this point but that`s okay.

Cover the pot, reduce the heat to low & let the lamb cook in its own juices till about 90% cooked. For the quality of mutton I used, it took approximately 40 minutes to reach that stage. You can use your slow cooker or a pressure cooker also for cooking the mutton. I prefer to cook it lid on.

Add the potatoes & jaggery next along with 1.5 cups of water. Check the salt. Cook covered on low for another 20-25 minutes till the mutton is tender & potatoes are soft but not mushy.

Bron

http://sinfullyspicy.com/2012/05/01/aloo-gosht/

Serveertip

Switch off the heat & let the curry sit covered for at least 20 minutes or till ready to serve. Garnish with chopped cilantro & serve warm with salad,plain or jeera rice.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten