Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 11-05-2013
  • Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

    Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

    Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

  • Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

    Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

    Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

  • Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

    Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

    Hemelse asperge quiche met lenteui en ham

Het is lente want dat is duidelijk te merken en ze zijn er weer. Verse witte asperges oftewel het "Limburgs goud". Het seizoen is nu in volle gang en daar moet je van profiteren zolang het duurt. Dus een overheerlijke verse quiche met lenteui. Smaken van het voorjaar en dat proef je. Het is even werk, maar het eindresultaat is zo lekker en mag er zijn. Voldoende voor 4 personen als hoofdmaaltijd of lunch. Ook leuk als voorgerecht, maar snijd dan kleinere partjes en doe er 2x mee. Bewaar de andere helft gekoeld in de koelkast en warm die de volgende dag heel even op in een voorverwarmde oven. Net zo lekker, maar niet langer houdbaar. Eet smakelijk.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor het deeg:
250 gr bloem
150 gr roomboter
1 ei
Beetje zeezout
2 el koud water

Voor de vulling:
500 gr witte asperges
200 gr gekookte achterham (blokjes)
1 bosje lente uitjes
1 ui (gesnipperd)
1 bosje platte peterselie (gesnipperd)
1 teentje knoflook (geperst)
3 eieren
150 ml slagroom
Witte peper
Nootmuskaat
Zeezout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
springvorm, bakpapier, pan

Bereidingswijze

Maak het deeg met stukjes boter, een mespunt zout, de bloem, het ei en 2 el koud water te mengen en met je handen snel te kneden tot een bol. Wikkel deze in plastic folie en leg hem een uurtje in de koelkast.
Maak de vulling door de asperges te schillen, te wassen, het onderste stukje af te snijden en ze te halveren. Pan opzetten met zout water, laten koken, asperges toevoegen en 3 – 4 minuten laten blancheren. Snel laten afkoelen met ijskoud water en laten uitlekken op een theedoek. Was de lenteuitjes, 1 minuut blancheren, afkoelen met koud water en snipperen. Peterselieblaadjes snipperen en de ui snipperen. Knoflook persen. Roer dan de eieren, slagroom, peterselie, ui en knoflook door elkaar. Met een staafmixer pureren en voeg dan de hamblokjes toe. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Pak het koude deeg, doe wat bloem op een werkblad of aanrecht en rol het uit. Stop het deeg dan in een springvorm met 28-30 cm doorsnede belegd met bakpapier. Deeg goed tegen de randen aandrukken. Met een vork er wat gaatjes inprikken aan de randen. Nu vullen met de asperges en het mengsel eroverheen gieten. Zet de vorm nu in een voorverwarmde (hetelucht) oven van 175 graden en bak de quiche in ongeveer 40 minuten mooi bruin en gaar. Haal de vorm uit de oven, laat hem iets afkoelen, bevrijdt hem uit de springvorm, snij hem in partjes en serveer hem lauwwarm.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

jonny1 avatar
jonny1 23-06-2016

Gisteren gemaakt erg lekker, heb alleen bladerdeeg genomen

orphan avatar
orphan 12-05-2013

Hoi hoi, lijkt me erg lekker dit recept en ik wil hem ook zeker gaan maken. :) Ik heb afgelopen week kleine 1persoons quiches gemaakt in een muffintray en ik vroeg mij af.. voor hoeveel kleine quiches zou dit recept zijn denk je? Ik laat je weten als ik het gemaakt heb. Bedankt voor het recept. En ik ben blij te vernemen dat je beetje bij beetje weer wat beter voelt en weer wat meer kunt eten. Denk maar zo, wat in het vat zit verzuurt niet. Ik ken het euvel van niet alles `kunnen` eten, misschien op een andere manier dan bij jou dat weet ik niet. Maar des te meer kun je er straks weer van genieten. ;) Ik wens jou ook alvast een hele fijne week toe!! Groetjes van mij..

Purrie avatar
Purrie 12-05-2013

Wat een lekker recept! Zal tot volgend jaar moeten wachten... witte asperges zijn hier al niet meer te vinden maar ik ga het toch al uitproberen met groene!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten