TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

  • Chinees,
  • 30-60 min.
  • TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

    TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

    TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

  • TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

    TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

    TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

  • TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

    TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

    TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)

MA PO DOU FU

"Mapo doufu is een van de populairste gerechten in de Sichuanese hoofdstad Chengdu. Het zou daar eind negentiende eeuw zijn ontstaan. De naam van dit gerecht is ontleend aan de vrouw van een restauranteigenaar die een zaak runde in de buurt van de brug van Tienduizend Zegeningen in het noorden van de stad. Haar stevige, gesmoorde tofu viel bijzonder in smaak bij de arbeiders die het restaurant bezochten. Omdat het gezicht van deze mevrouw Chen was getekend door pokkelittetekens, kreeg ze de koosnaam ma po, oftewel`pokdalig oud vrouwtje`."

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500-600 gr naturel tofu
zout
4 babypreien of lente-uien, alleen het groen
4 eetl. bakolie
2+1/2 eetl. Sichuanese chilipeper-tuinbonenpasta
1 eetl gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
2 theel. gemalen rode chilipeper (desgewenst)
1 eetl. fijngehakte gember
1 eetl. fijngehakte knoflook
100 ml (kippen)bouillon of water
1/4 theel. gemalen witte peper
2 theel. aardappelzetmeel (maïzena) aangelegd met 2 eetl koud water
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snijd de tofu in blokjes van 2 centimeter. Laat deze heel zachtjes borrelen in heet, licht gezouten water terwijl je de overige ingrediënten bereidt (laat het water niet koken, want dan word de tofu poreus en minder zacht) Snijd de babyprei of het groen van een lente-ui in dunne, schuine ringen.

Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en wals hem door de wok. Zet het vuur lager, voeg de chilipeper-tuinbonenpasta toe en roerbak op matig vuur tot de olie rood kleurt en heerlijk ruikt. Voeg de zwarte bonen toe en de chilipeper (als je die gebruikt) en roerbak enkele seconden tot je ook deze ingrediënten kunt ruiken.Doen dan hetzelfde met de gember en de knoflook. Pas op dat de smaakmakers niet te heet worden. Je krijgt alleen een dikke, geurige saus als je ze zachtjes in de olie bakt, zodra de olie bakt, zodat de olie hun smaken en aroma`s kan opnemen.

Haal de tofublokjes met een schuimspaan uit het water, laat goed uitlekken en leg ze voorzichtig in de wok. Duw de blokjes zachtjes met de achterkant van je wokspatel in de saus zodat alles goed mengt, maar kijk uit dat de blokjes niet stuk gaan. Voeg de bouillon of het water, de witte peper en de zout toe en meng alles weer voorzichtig met de achterkant van de wokspatel.

Breng het geheel aan de kook en laat het enkele minuten heel zachtjes koken zodat de tofu alle smaken kan opnemen. Als je prei gebruikt, voeg deze dan nu toe en duw hem voorzichtig in de saus. voeg, zodra de prei zacht is, een beetje van de zetmeelpapje toe en roer zachtjes terwijl het vocht bindt. Herhaal dit een of twee keer tot de saus aan de tofu hecht (voeg niet meer zetmeel toe dan nodig). Gebruik je lente-ui in plaats van prei, dan moet je die nu toevoegen en voorzichtig in de saus duwen.

Serveer de tofu, bestrooid met sichuanpeper, in een diepe kom.

Bron

[b]Fuchsia Dunlop[/b]

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

deonart avatar
deonart

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten