Asperges met serranoham, kriel en hemelse saus

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-04-2013
  • Asperges met serranoham, kriel en hemelse saus

    Asperges met serranoham, kriel en hemelse saus

    Asperges met serranoham, kriel en hemelse saus

Het is volop lente en ze zijn er weer de verse witte asperges! Men noemt ze ook wel "het witte goud". Nu ze vers weer volop te koop zijn (zelfs hier bij de boer) moet je daar volop van profiteren. Ik kon het niet laten om er als eerste een lekker bordje mee te maken. Asperges hebben een zacht-zoete-romige smaak. De serrano ham is ietwat zout en het sausje is echt hemels. Dit kun je zo in een fatsoenlijk restaurant op de kaart zetten en zal dan onder de gasten gretig aftrek vinden. Dit is echt mijn voorjaarstopper en de hoeveelheden zijn voldoende voor 4 couverts.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilo witte asperges
600 gr krielaardappel
8 plakjes serrano ham
1 ½ tl suiker
1 ½ el roomboter
Zeezout

Voor de saus:
100 gr gerookte zalm (in kleine plakjes)
100 gr slagroom
1 el mierikswortel (potje)
1 bosje verse dille
100 ml droge witte wijn
Klein beetje kookvocht
Zeezout
Beetje vers geperst citroensap
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Kookpannen

Bereidingswijze

Kook de verse krielaardappels in 20 minuten gaar in water met wat zout. Schil de asperges met een dunschiller en snijd de uiteinden af. Zet water op met een beetje zout en breng aan de kook (nog niet de asperges toevoegen). Als het water kookt voeg dan de asperges toe en kook ze dan in ongeveer 12-15 minuten beetgaar. Voeg nu ook de boter en de suiker aan het water toe en laat meekoken. Maak dan per bord 2 bosjes met een aantal asperges en wikkel om elk bosje een plak serrano ham. Warm houden. Maak tegelijkertijd de saus. Hak de gerookte zalm)snippers) en dille fijn. Twee kleine takjes verse dille per bord bewaren ter garnering. De slagroom, witte wijn, gerookte zalm, mierikswortel, dille en een vleugje citroensap in een steelpan doen en pureren. Eventueel iets laten koken. Indien nodig nog wat zout toevoegen om hoog op smaak te brengen, dus even proeven. Leg dan 2 bosjes asperges met wat krielaardappeltjes op elk bord, giet de saus eroverheen, leuk afgarneren met de rest van de dille en warm serveren. Eet smakelijk.

Kooktip: De versheid van je witte asperges kun je controleren door er met je nagel in te drukken. Er moet dan wat vocht uitkomen. Zitten ze in plastic dan moet je dat thuis direct verwijderen. Doe ze in een vochtige theedoek want zo houd je ze vers !

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 07-02-2017

Vast meegenomen, nu nog ff wachten op het seizoen. Wist je dat je de versheid van asperges ook kan testen door ze tegen elkaar te wrijven. Ze moeten dan "piepen:: Snappie? (-:

christinaxmiley avatar
christinaxmiley 12-05-2013

Dit lijkt me heerlijk. Ga ik zeker maken !

hedy1962 avatar
hedy1962 07-05-2013

Hallo Alex, Ik neem je recept graag mee hoor , heb ook eerder in een restaurant asperges met zalm gegeten en vond deze combinatie zalig , dus je saus lijkt mij ook echt hemels. Groetjes, Hedy

ArualB avatar
ArualB 29-04-2013

Met een beetje mazzel hebben we dit jaar asperges uit eigen tuin. Lijkt me heerlijk met deze saus. Maar dan met verse mierikswortel (ook uit eigen tuin!) Dank je wel!

estherbakermans avatar
estherbakermans 29-04-2013

halo alex ook deze neem ik mee ik hou wel van asperges gr esther

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten