1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Internationale keuken
  5. Saus
  6. Asperges met serranoham, kriel en hemelse saus

Asperges met serranoham, kriel en hemelse saus

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 29-04-2013

Ingrediënten 4 personen


1 kilo witte asperges
600 gr krielaardappel
8 plakjes serrano ham
1 ½ tl suiker
1 ½ el roomboter
Zeezout

Voor de saus:
100 gr gerookte zalm (in kleine plakjes)
100 gr slagroom
1 el mierikswortel (potje)
1 bosje verse dille
100 ml droge witte wijn
Klein beetje kookvocht
Zeezout
Beetje vers geperst citroensap


Verder heb je nodig


Kookpannen


Witte Hollandse asperges

met hemelse saus en serranoham en kriel Mmmmmm.....

met hemelse saus en serranoham en kriel Mmmmmm.....

Het is volop lente en ze zijn er weer de verse witte asperges! Men noemt ze ook wel "het witte goud". Nu ze vers weer volop te koop zijn (zelfs hier bij de boer) moet je daar volop van profiteren. Ik kon het niet laten om er als eerste een lekker bordje mee te maken. Asperges hebben een zacht-zoete-romige smaak. De serrano ham is ietwat zout en het sausje is echt hemels. Dit kun je zo in een fatsoenlijk restaurant op de kaart zetten en zal dan onder de gasten gretig aftrek vinden. Dit is echt mijn voorjaarstopper en de hoeveelheden zijn voldoende voor 4 couverts.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Kook de verse krielaardappels in 20 minuten gaar in water met wat zout. Schil de asperges met een dunschiller en snijd de uiteinden af. Zet water op met een beetje zout en breng aan de kook (nog niet de asperges toevoegen). Als het water kookt voeg dan de asperges toe en kook ze dan in ongeveer 12-15 minuten beetgaar. Voeg nu ook de boter en de suiker aan het water toe en laat meekoken. Maak dan per bord 2 bosjes met een aantal asperges en wikkel om elk bosje een plak serrano ham. Warm houden. Maak tegelijkertijd de saus. Hak de gerookte zalm)snippers) en dille fijn. Twee kleine takjes verse dille per bord bewaren ter garnering. De slagroom, witte wijn, gerookte zalm, mierikswortel, dille en een vleugje citroensap in een steelpan doen en pureren. Eventueel iets laten koken. Indien nodig nog wat zout toevoegen om hoog op smaak te brengen, dus even proeven. Leg dan 2 bosjes asperges met wat krielaardappeltjes op elk bord, giet de saus eroverheen, leuk afgarneren met de rest van de dille en warm serveren. Eet smakelijk.

Kooktip: De versheid van je witte asperges kun je controleren door er met je nagel in te drukken. Er moet dan wat vocht uitkomen. Zitten ze in plastic dan moet je dat thuis direct verwijderen. Doe ze in een vochtige theedoek want zo houd je ze vers !



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top