uit eigen keuken

500 gr witte asperges
1 ½ liter water
1 blokje groentenbouillon
1 bosje peterselie (garnering)
60 gr roomboter
40 gr bloem
2 scheuten droge witte wijn
4 el zure room
1 eierdooier
½ el suiker
1 ½ t zeezout
½ t witte peper
Beetje vers citroensap
Garde of staafmixer, kookpan
Het aspergeseizoen is weer begonnen en dan kan ik het niet laten om ze gelijk te kopen, ermee te spelen in de keuken en ze op allerlei manieren te proeven. Ik had gelijk drie bosjes witte asperges gekocht bij de boer en heb van één bosje (1 pondje) heerlijke cremesoep gemaakt. Verrukkelijk die smaken, zoet, zacht en romig dus precies zoals een klassieke asperge-cremesoep moet zijn, maar wel met een twist. Dus probeer hem zelf maar want het is echt niet moeilijk om te maken.
Was en schil de verse witte asperges. Snij ongeveer 2 cm van de onderkant af (weggooien) en verdeel de asperge dan elk in gelijke delen van ongeveer 2 ½ cm. Zet het water op met het bouillonblokje en breng aan de kook. Als het kookt voeg je de verse aspergedelen toe. Voeg het zout en de suiker toe en laat ongeveer 20 minuten pruttelen.
Neem een schaal, splits het ei, doe de eierdooier in de schaal en voeg de zure room toe. Meng dit door elkaar met een garde of staafmixer.
Doe de boter in een andere pan, laat langzaam smelten en voeg de bloem toe. Dit is de roux, basis voor elke saus. Voeg LANGZAAM de aspergebouillon toe, blijf roeren, totdat het mengsel mooi glad is. Voeg tenslotte de delen witte asperge toe en laat het nog langzaam op laag vuur 20 minuten pruttelen. Dan de wijn toevoegen en 5 minuten laten meekoken. Het ei met de room toevoegen en mooi glad roeren. De soep is nu goed gebonden en mooi glad. Proef nu en voeg wat zout, de witte peper en nog wat suiker toe naar smaak. Verdeel op borden of in kommen en garneer het af met de vers gehakte peterselie. Heerlijk zacht en romig vol smaak. Kooktip: Om het nog lekkerder te maken doe er dan een klein beetje vers geperst citroensap door.
Lekker als voorgerecht met stokbrood. Kooktip: Maak het helemaal lekker door wat gerookte zalmsnippers toe te voegen.
Babieca 10-05-2013
zonde om de afsnijdsels weg te gooien. Je kan ze 10 minuten koken voordat je ze weg doet. Hebben ze tenminste nog hun smaak achter gelaten.
estherbakermans 29-04-2013
hallo alex ik ga deze snel proberen gr esther