Thaise Nasi schotel

  • Thais,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-04-2013

Dit gerecht leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld een verjaardag enz.

Deel dit recept

Ingrediënten
Thaise nasi schotel

Pandan rijst - Bosui - Rode ui - Sjalot - Witte ui - Koriander - Chilipeper - Limoenblad - Knoflook - Palm of Rietsuiker - Wokolie - Kippendijfilet - Ashinomoto - Oestersaus - Vissaus - 1/2 cm Gember.

Priknhamplah: Heet water of wel "Thaise sambal"
Vissaus - chilipeper - knoflook - bosui - sjalot en koriander

Somtam: "Thaise rauwkostsalade"
Gourchette - Tomaat - Limoen - Sjalot - Knoflook - Koriander - Palm of Rietsuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Wok, wok spatel, blokrasp, Scherp mes, diverse snijplanken en een zeef

Voorbereiding

Werkvolgorde: ( geld voor alle ingrediënten )

Thaise Nasi -
Maak de uien schoon en snijd ze in de lengte, dus vanaf de wortelaanzet tot de groeipunt, door midden en dan deze helften nog een keer in de zelfde lengte richting door midden en snijd er dan overdwars dunne halve ringen van, doe dit met alle uien, behalve de Bosui, deze snijd je in heel dunne schuine reepjes (julienne)
Snijd nu de (bevroren)chilipeper in zeer dunne plakjes, plet de knoflook en snijd deze ook heel fijn of doe het door de knoflookpers.
Leg nu het limoenblad met de nerf naar boven op de snijplank en snijd de nerf er uit met een zeer scherp mes !
Snijd nu met dit mes in de lengte richting het blad in reepjes van een halve millimeter en daarna overdwars nog een keer, herhaal dit zelfde kunstje, het moet als het ware poeder worden, zo fijn dus ! Rasp de gember en snijd de koriander gewoon fijn.
Maak nu de kippedijen schoon en snijd ze in, voor jou, mooie kleine stukjes.

Zet nu de rijstkoker klaar, meet de benodigde rijst af, vul deze met een vingerkootje water boven de rijst en zet de pan aan.

Bereidingswijze

Doe nu een lepel water in de wok en zet deze op hoog vuur, als het water is verdampt is, dan is de pan heet en mag je er twee eetlepels wokolie in doen, draai nu de warmte bron wat lager om ervoor te zogen dat je olie niet gaat verbranden en bak hierin dan nu de uien, voeg een eetlepel rietsuiker toe en fruit ze tot ze licht bruin kleuren, neem ze dan uit de wok met een schuimspaan en bewaar ze in een kom of schaal.
Bak nu op de zelfde wijze de fijn gesneden dijfilet in twee á drie eetlepels wokolie en doe er ook een eetlepel rietsuiker bij en een paplepel ashinomoto.
Bak tot de kip begint te karameliseren (kleuren) en doe dan de uien bij de kip en voeg een paar flinke scheuten oestersaus toe, bak het geheel nu even een á twee minuten rustig door en voeg dan de knoflook, chilipeper, gember en limoenblad toe, roer even door en voeg dan de korinder (naar smaak) en de in julienne gesneden Bosui toe, even omscheppen en nu kan de losgeroerde gare rijst er door worden geschept.
Als de rijstkoker groot genoeg is zou ik de Thaise Nasi hier nog even in terug doen en de rijstkoker op verwarmen laten staan ( Dus niet op Kookstand !)

Bereid nu de Somtam,
Rasp de courgette op de grove kant van de blokrasp, snijd dan de tomaat in kleine blokjes en snijd de sjalot in fijne stukjes, rasp of pers de knoflook er bij en snijd een chilipepertje zeer fijn op smaak er door heen, voeg nu suiker, uigeperste limoen en wat vissaus naar smaak toe en maak af met wat koriander.

Bereid nu de Prik Nham Plah,
Prik betekent heet en Nham Plah betekent water, dus heet water, of Thaise Sambal.
Doe ongeveer één cm vissaus in een schaaltje en pers hierboven een teentje knoflook uit en snijd er een chilipeper heel fijn doorheen, snijd een sjalot zéér fijn en een stukje Bosui van ongeveer 10 cm ( het witte deel) zéér fijn erdoorheen en doe er wat koriander door.
Even doorroeren en appartement serveren, klaar is de Thaise Nasi

Serveertip

Tip:
Bak er een eitje bij, serveer er saté bij en wat cassave kroepoek en gebakken uitjes (van Ghotan) en serveer er eventueel een lekker koud biertje bij, bij voorkeur een Shinghá biertje of iets anders

Thaan hoi aroy = Eet smakelijk, spreek uit als; tHaanhoi-aroy

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten