1. Home
  2. Recepten
  3. Internationale keuken
  4. Boeuf Stroganoff

Boeuf Stroganoff

  • Internationaal,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 26-04-2013

Ingrediënten 6 personen


Voor de saus:

7 dl creme fraiche,
1.5 eetlepel fijne mosterd,
3 eetlepels tomatenpuree,
3 eetlepels worcestershiresaus,
2 theelepels milde paprikapoeder,
50 ml runderfond en
zout, peper

Verder:

500 gr grot of kastanje champignons
24 pareluien (of anders sjalotjes)
100 gr echte boter
1 gele, 1 rode en 1 groene paprika
ganzevet of zonneloemolie
1.5 kg biefstukDit is een "klassieker". Voor klassiekers ga ik altijd te rade bij mijn goede vriendin Rinie Kristiaan. Zij kan niet alleen fantastisch koken maar heeft ook de goede gewoonte om voor dit soort recepten echt uit te zoeken hoe het moet en hoe het originele recept was en probeert dan van alles totdat ze het ultieme recept heeft. Hier haar versie van Boeuf Stroganoff

Voor meer zalige recepten van Rinie voor klassieke gerechten zie mijn kookboek "Klassiekers van Rinie".

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

SAUS

Doe 7 dl creme fraiche, 1.5 eetlepel fijne mosterd, 3 eetlepels tomatenpuree, 3 eetlepels worcestershiresaus, 2 theelepels milde paprikapoeder, zout, peper en 50 ml runderfond in een pan, flink roeren en op een zacht pitje een kwartiertje laten pruttelen totdat de saus wat ingedikt is. Pan van het vuur, afgedekt laten staan en verder met de rest.

Verdere Voorbereidingen:

Maak 500 gr grot- of kastanjechampignons schoon en snij ze in dunne plakjes, heidens karwei met een mes, als je een goeie eiersnijder hebt gaat het veel sneller. Doe 50 gr. Boter (we hebben het hier over echte boter) in een koekenpan en bak de champignons goudbruin, regelmatig roeren, zodat alle plakjes mooi gebakken zijn. Koekenpan van het vuur en opzij zetten, niet afdekken, dan worden de champignonnetjes slap, bah. Op naar het volgende.

Als je aan 24 middelgrote pareluien kunt komen dan is dat heel mooi, maar als dat niet gaat dan zijn 24 kleine sjalotjes ook goed. En nou komt de speciale truc: snijd de ongepelde uitjes of sjalotjes aan de onderkant kruisgewijs in. Breng een pan met water aan de kook, donder de uien erin en temper het vuur zodat het water net borrelt, laat ze een minuut of 6 blancheren. Gooi ze in een vergiet, flink afspoelen met koud water anders brand je zo dadelijk je handen, want nu pas pel je de uien. Snijd ze op de sneden die je toch al gemaakt had in vieren . Doe de champignons uit de koekenpan in een kom en bak in diezefde koekenpan zonder ¿m schoon te maken, maar wel met opnieuw 50 gr echte boter, de uien, steeds een beetje omscheppen zodast ze aan alle kanten goudgeel worden. Doe de uien bij de champignons in de kom. Volgende stap.

Snijd een gele, een groene en een rode niet al te grote paprika in reepjes, bak die, al opmscheppend, in een wok met, als je dat kunt krijgen, een beetje ganzenvet, anders is een klein beetje zonnebloemolie ook wel ok.

Je hebt 1.5 kg biefstuk nodig. Die mag vooral niet platgeslagen zijn. Als je vlak voor je het vlees klaar gaat makern naar de slager kan dan kun je hem/haar vragen om het vlees op de draad in dunne plakjes te snijden. (Dat snijden mag niet te lang van tevoren, dan lopen alle vleessappen eruit, dus als je niet net tevoren naar de slager kan dan zit er niks anders op dan dat vlees zelf, op de draad!, te snijden. Heel rustgevend karweitje trouwens, ) O ja, nog een tip, gebruik nooit, ik bedoel nooit, biefstuk die al eens is ingevroren, of je het nou bij de supermarkt haalt of bij de slager). Nou, koekenpan (of twee tegelijk) heet laten worden op het vuur, klont echte boter erin, vuur hoog, biefstuk erin zodat de bodem van de koekenpan bedekt is, maar de plakjes er niet in een berg inliggen, dan koken ze ipv bakken, desnoods bak je de biefstuk in porties ipv in 1 keer.

Tot zover kun je het recept voorbereiden en het vervolgens een paar uur later afmaken.

Bereidingswijze

Zet de saus weer op het vuur, in een grote pan, want de rest komt er zo meteen bij. Vuur niet te hoog, de saus moet langzaam aan de pruttel komen. Dan doe je er de paprikareepjes, de uien en de paddestoelen bij met al het vocht uit de kom, roeren en een paar minuutjes laten pruttelen. Vlees erbij met alle sappen, omscheppen, 2 minuten verwarmen. Opdienen mert gehakte peterselie erover.

Bron

Van mijn vriendin Rinie. Voor meer klassieke recepten zie mijn kookboek Klassiekers van RinieOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van janscherders


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van janscherders
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top