Surinaamse kippenpootjes

  • Surinaams,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 25-04-2013

Overheerlijke, zelf bedachte, Surinaamse kippenpootjes.

Deel dit recept

Ingrediënten
10 kippenpoten (drumsticks groot)
2 grote of 3 kleinere zoete uien
1½ eetlepel Kerrie Masala (Hindoestaanse)
Klein scheutje Ketjap Manis
Half kopje gembersiroop
1 kippenboullionblokje
½ theelepeltje Laos (poeder)
1 mespuntje Trassie oedang (garnalenpasta)
3 grote tenen knoflook
100 gram Santen (=Half blok)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Zie mijn website:
http://www.mrsoso.nl/recepten.html

Ontdoe de kippenpoten van hun vel. Dit vooral omdat de kip dan veel beter de smaak
van de kruiden opneemt tijdens het pruttelen. Tip: Doe dit onder constant stromend
lauw water. Werk de duim onder de huid en los het vel steeds verder van het dikke
gedeelte naat de "punt". Dit karweitje is een verzoeking en vergt oefening,
maar loont meer dan de moeite.
Leg de kippenpoten in een schaal en schenk er ongeveer
2 eetlepels Ketjap Manis over. Let op!, dit is alleen om de hierna overheen gestrooide
eetlepel Kerrie Masala aan de kip te laten hechten. Snij nu de uien eerst in tweeën en daarna in
grove stukken. Los de individuele stukken ui desnoods met een ouderwetse stamper.
Fruit deze in een anti-aanbakpan met een beetje olijfolie goudgeel.
Tip: Dit fruiten is erg belangrijk voor de volle smaak van het eindproduct, zoals
in bijna alle recepten waarbij gebruik wordt gemaakt van uien.
Haal de gefruite uien
uit de pan en doe deze in een schaaltje. Spoel de pan met heet water even na en voeg
opnieuw wat olie of Blue Band margarine toe en bak in korte tijd de kippenpoten
rondom bruin. (gebruik NOOIT rotzooi zoals Croma of iets uit knijpflessen)
Tip: Dit naspoelen van de pan is belangrijk aangezien dit het bijna teerachtige en
vooral bittere bakresidu van de uien verwijdert.
Bak nu de kippenpoten goud-geel
in een weinig Blue Band margarine. Hierna kun je er ook voor kiezen om het overtollige
vet uit de pan te gieten. Voeg nu de gefruite uien, de fijngehakte
knoflook, de gembersiroop, de Santen (kokos créme), de Laos, de laatste halve
eetlepel Kerrie Masala, het kippenboullionblokje en de Trassie
toe en vul de pan met heet water totdat de kippenpootjes bijna geheel onderwater
staan. Tip: Gebruik een diepe maar niet te brede pan voor het sudderen, zoals een
Tefal Hapjespan. Dit om de toegevoegde hoeveelheid water niet al te groot te
hoeven maken.
Het is niet de bedoeling dat er tijdens het pruttelen nog water
wordt toegevoegd. Laat het geheel ongeveer 2,5 uur op het laagste vuur, zonder deksel
pruttelen. (regelmatig checken op aanbakken!)
De saus van dit gerecht is werkelijk waanzinnig lekker. Wanneer de saus geslaagd is, proef je een
soort pindakaasachtige kwaliteit (ik heb het hier dus niet over de dikte, maar de smaak).
Uitserveren met bijvoorbeeld zelfgemaakte nasi of die van de chinees.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten